Nieuws Actueel

'Laat ons de openingstijd zelf bepalen'

Femke Rodenburg 4 januari 2016

Winkeliers Woerden Openingstijden

De tijd dat winkels in de binnenstad van 09.00 tot 18.00 uur open zijn, is definitief voorbij. Veel winkeliers willen openingstijden zelf bepalen. Dat blijkt uit een enquête van het AD. De traditionele koopavond is al lang niet heilig meer.

Nog geen 70 procent van de kleine zelfstandigen in de binnenstad doet volledig mee aan koopavond. Uit de binnenstadenquête (door 52 winkeliers ingevuld) blijkt dat met name kleine zelfstandigen niet allemaal meedoen.

Omzet te laag36 winkels (69 procent) zijn open op vrijdagavond, maar daarvan geven ook nog eens vijf winkeliers aan dat ze dat vooral doen om een eenheid te vormen met de andere ondernemers. Negen winkels zijn dicht. Zes daarvan staakten de koopavond vanwege te weinig omzet en twee geven aan genoeg uren per week te werken. Dan zijn er ook nog zes winkeliers die de tijden minder nauw nemen. Vijf sluiten hun winkel om 20.00 uur en kookwinkel OOK doet alleen in november en december mee aan koopavond. "Dan draaien we wel omzet. De vrijdagavond is meer een gezinsavond geworden om uit eten te gaan of op de bank te hangen", verklaart onderneemster Marcha Kortekaas.

Ook hobbyshop Woerden geeft dit jaar de brui aan de koopavond. "De omzet is ver beneden peil, er komen op vrijdagavond bijna geen mensen", weet Edith Jansen. Dat winkeliers graag zelf bepalen wanneer ze open zijn, blijkt ook uit de vraag wie volgens hen de openingstijden moet reguleren. Van de winkeliers geeft 44 procent aan daar zelf over te willen beslissen en 21 procent zegt dat winkeliersvereniging Stadshart dat moet doen.

Donderdag en zaterdag"Je krijgt de neuzen nooit allemaal dezelfde kant op, dus de winkelier moet zelf de keuze kunnen maken", vindt Trieke Hummel van damesmodezaak inSTIJL. Een kwart vindt dat de gemeente de openingstijden moet bepalen, al dan niet samen met winkeliers.

Van de winkeliers wil 20 procent andere openingstijden. Meest genoemd is de wens om op donderdag en zaterdag langer open te zijn. "Bijvoorbeeld donderdag en vrijdag tot 20.00 uur en zaterdag tot 18.00 uur", zegt Judith van den Dijssel van Mini & Me. Arjan de Vries van AV Flowers wil zaterdag graag tot 18.00 uur open. Slijterij Gall & Gall is al op donderdag en zaterdag tot 19.00 uur open en ketens Hema en Kruidvat sluiten zaterdag ook pas om 18.00 uur.