Nieuws Actueel

Laatste Vlissingse handwerkspecialist sluit

De laatste handwerkspecialist van Vlissingen stopt er mee, schrijft de PZC. Gaby Gillissen van wolwinkel Ajour houdt uitverkoop. ,,Dit is mijn passie. Ik wil nieuwe technieken onderzoeken."

CLAUDIA SONDERVAN | FOTO Lex de MeesTer 25 september 2017

Ldmwol1

Ze stopt op een hoogtepunt. Nét nu de haute couture de breisels heeft herontdekt.

Verkocht

Vlissingse handwerkliefhebbers moeten na oktober naar Middelburg of Goes. Het besluit van Gaby (59) en haar man Michiel Dix (62) viel in hun vakantie in augustus. Het dubbele woonhuis met winkel aan de Singel staat te koop. Ze zoeken iets ruims aan de stadsrand. De geboren Duisburgse en haar Limburgse man zijn na 28 jaar verknocht aan Vlissingen. ,,Als ze je hier mogen, is dat voor altijd. Dat heb ik graag."

Lees ook: Deze dames zetten vrouwelijk ondernemerschap in Zeeland op de kaart

Nieuwe weg

Gaby vond het tijd voor nieuwe wegen. ,,Ik heb altijd ontworpen in wol en stoffen. Ik kan alles: naaien, breien, haken, knopen... Dat ontwerpen is steeds blijven kriebelen. Ik had nooit tijd om alle nieuwe technieken te onderzoeken. Nu kan het nog." Van alle stoffen- en handwerkwinkels die Vlissingen ooit telde, hield Gaby het het langste vol. ,,Toen Louis Hemelaar stopte met zijn fourniturenzaak aan de Spuistraat heb ik lang nagedacht of ik in garens, knopen, ritsen en linten zou gaan. Ik heb het gedaan. De klanten waren er blij mee. Bij de Hema verwezen ze klanten naar mij."

Breispreekuur

Die klanten gaan vooral Gaby's oordeel en advies missen. ,,Die kleuren kloppen niet", stuurt ze de keuze van een dame bij. ,,Ze vragen of ik nog beschikbaar ben als breidokter. Een breispreekuur? Daar denk ik nog even over." Met bolle wol en breinaalden gaan breirecepten over de toonbank - 'tien toeren heen en weer'. ,,Da's ook leuk", wijst een vrouw naar een kleurig truitje met golvend patroon. ,,Da's een luie-wijvensteek", wuift Gaby. ,,Een steek, twee keer omslaan en doorhalen." Een jongeman tuurt naar de wand met klosjes naaigaren. ,,Heb je nog zwart?" Op. ,,Wit dan?" Ook op.

Overname

Wie wil, heeft nog kans de winkel over te nemen. ,,Dit is de perfecte plek. Mijn klanten zijn geen passanten, ze komen gericht. Gratis parkeren voor de deur, zorgcentra rondom, het ziekenhuis vlakbij en ook de jongeren uit de studentenhuizen komen hier."