Nieuws Actueel

Top-Light overleeft door nadruk op goede service

Het kan echt wel, succesvol ondernemen in de Roosendaalse binnenstad. BN DeStem spreekt deze zomer met ondernemers. Vandaag John van Beers en Shirley Hopman van Top-Light Verlichting op de Markt.

Marjo Peppelaar | Foto: Tonny Presser / Pix4profs 9 september 2016

Toplight 1054

De nostalgie rond de ouderwetse gloeilamp blijkt nog altijd groot. Van de honderd klanten, komen er negentig voor gloeilampen. "Vanuit de hele regio, tot Zundert en Willemstad aan toe", lacht John van Beers. De Roosendaalse ondernemer blijkt vier jaar geleden een vooruitziende blik te hebben gehad, toen de gloeilamp werd afgeschaft. "Ik heb er toen gigantisch veel inkocht. Voorlopig kunnen we dus vooruit."

ServiceVan de lampenwinkels in het centrum is Top-Light de laatste der Mohikanen. Bekende winkels als Beens en Van Broekhoven verdwenen bij gebrek aan opvolging. Andere gingen failliet. Dat Top-Light het ondanks de concurrentie van internet toch redde, komt juist door de service en het persoonlijk contact, denkt John van Beers. "Mensen zien graag een vertrouwd gezicht. Bij verlichting komt ook technische kennis kijken. Wij hebben aan een half woord genoeg om te weten wat een klant bedoelt en weten bijvoorbeeld precies welke LED-lampen een zachte kleur hebben of goed dimbaar zijn. Met verlichting kun je een interieur maken en breken. Als mensen hier komen, hebben ze vaak al een miskoop gedaan in de bouwmarkt. Wij zeggen dan: 'Neem het mee en kijk hoe het staat.' Dan kunnen ze de lamp gewoon terugbrengen als niet bevalt."

John van Beers en Shirley Hopman staan al sinds de start in januari 1992 samen in de zaak. Maar de bekendste medewerker van Top-Light is toch wel Joep, Johns hond - een labradoodle -, die altijd voor de deur ligt. "Iedereen kent hem! Mensen stoppen vaak even om hem te aaien", lacht John. Shirley: "Veel klanten denken dat John en ik een stel zijn. Om het misverstand meteen uit de wereld te helpen: John is de man van mijn zus." De twee zussen zijn letterlijk tussen de lampen opgegroeid. Hun ouders hadden lampenwinkels in Den Haag en Delft.

MiddensegmentJohn en Shirley stellen hun collectie, die vooral gericht is op het middensegment, zelf samen. "Niet dat hele exclusieve", aldus Shirley. Vast onderdeel in het assortiment zijn de kruislampjes, peertjes waarin een kruisje gloeit. "Fijn voor ouderen", weet Shirley. "Die willen bijvoorbeeld een kaarsje branden bij een foto, maar in bejaardentehuizen mag dat vaak niet meer in verband met brandgevaar."

John en Shirley zijn blij met hun stek op de Markt, al klagen zij net als andere ondernemers over de parkeertarieven. John: "Nadat de Markt voor verkeer werd afgesloten, hebben we het wel even moeilijk gehad. Maar in Winkelcentrum Roselaar, onze vorige locatie, hadden wij het waarschijnlijk niet gered. Hier is de huur een stuk betaalbaarder, daarmee kun je wat klappen opvangen."

KermisVan de evenementen op de Markt hebben ze helaas weinig profijt. "Al zijn er vijfduizend kermisbezoekers, die komen echt niet naar binnen om een lamp te kopen."