Nieuws Actueel
Landbouwingenieur Quereishi begeleidt vluchtelingen in Groentuin
Tori Quereishi weet precies hoe de jonge vluchtelingen in Hengelo zich voelen. Ontheemd en onzeker. Zo voelde hij zichzelf ook, toen hij in 1999 vanuit Afghanistan naar ons land kwam. Samen met zijn vrouw en kinderen vluchtte hij voor de Taliban. Een interview in De Twentsche Courant Tubantia.

De landbouwingenieur werkt nu als uitvoerder, werkcoach en docent in de SWB Groentuin.
PamirOnder zijn bezielende leiding bloeien er talrijke soorten bloemen en groenten. Door het kruisen en selecteren kweekt hij ook betere rassen. Zo nam hij uit zijn geboorteland de Pamir mee. Een tomaat, afkomstig uit het Pamir-gebergte in het noorden van Afghanistan. Deze tomaat gebruikt hij nu voor het ontwikkelen van nieuwe rassen tomaten.
Ook weet hij alles van de zogeheten rocketcomposter. In deze machine, die hij vanuit Engeland naar Hengelo haalde, worden de etensresten verwerkt die met bakfietsen bij flatbewoners worden opgehaald.
Kneepjes van het vakOp zijn eigen sympathieke wijze leert Tori de vluchtelingen de kneepjes van het vak en laat hij zien wat er van ze wordt verwacht. "Deze mannen en vrouwen willen allemaal graag aan het werk", benadrukt hij. "Ze willen iets bereiken in hun nieuwe land. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar moet je voor gáán. En dat wil ik ze laten zien."
EnthousiasmeModou (29) luistert aandachtig naar Tori. Hij komt uit Gambia en woont in de aanvullende opvang voor asielzoekers aan de Havezatenlaan. Samen met Tori wandelt hij langs de groentebedden. Hij wijst op de rood gekleurde boerenkolen, die in lange rijen naast de groen gekleurde boerenkolen staan. "Heel lekker", zegt hij. Modou heeft het naar zijn zin in de groentuin. Ook het ophalen van groenafval met de bakfiets, doet hij graag.
Modou spreekt al redelijk goed Nederlands. Hij leerde het op de taallessen in de aanvullende opvang voor asielzoekers en nu volgt hij bij het ROC van Twente de inburgeringcursus. "Voor vluchtelingen is het heel belangrijk zo snel mogelijk de taal te leren", zegt Tori. "Want pas als je Nederlands spreekt kun je je nuttig maken voor de maatschappij."
Tori is trots op de vluchtelingen die hij begeleidt. "De eerste dagen merk je goed dat ze beschadigd zijn. Ze komen vaak uit een oorlog en daardoor zijn ze somber of depressief.
AOCNeem Modou. Toen hij hier voor het eerst kwam, maakte hij een trieste indruk. Hij keek alleen naar beneden. Nu loopt hij rechtop. Hier wordt hij gerespecteerd. Tijdens het werk in de tuin komt hij even los van alles. Mondou heeft laten zien dat hij wil werken. Hij wil graag tuinman worden. Hij mag in Hengelo blijven wonen en, in samenwerking met AOC, mag hij bij ons een deeltijdopleiding volgen. Dat is toch mooi. Onze missie is om mensen te laten voelen dat ze waardevol zijn."
KansenInmiddels voelt de landbouwingenieur uit Afghanistan zich een echte Nederlander. "Ik heb nu een vaderland en een moederland", zegt hij. "Ik heb veel kansen gekregen en benut. Kansen die mij zijn gegund door de mensen die ik altijd om mij heen had."
Tori heeft inmiddels drie groepen van tien statushouders begeleid in de Groentuin. Nu is er een nieuwe groep aan de slag. Hij realiseert zich dat hij een voorbeeld is voor de nieuwe vluchtelingen. Zo kan het gaan als je hard werkt en geluk hebt, houdt hij ze voor.