Nieuws Actueel

Ook in Nijmegen steeds meer winkelleegstand

De Nijmeegse Van ’t Santstraat is twee winkels armer. Zicht op een nieuwe huurder is er nog niet. Dat schrijft De Gelderlander.

JACQUELINE VAN GINNEKEN | Foto: BERT BEELEN 7 oktober 2016

Winkelleegstand 1065

Na tien jaar vertrekken Intertoys en Marskramer op 31 december uit Nijmegen-Oost. Het verdwijnen van winkels uit wijken past in een landelijke trend, zegt Jasper Vlek, adviseur winkelgebied bij het Nijmeegse bureau Droogh Trommelen en Partners. "Veel landelijke ketens sluiten zwakke locaties en kiezen voor grotere binnensteden. Nijmegen-Oost is niet de beste plek, het verzorgingsgebied is relatief klein." Het winkelstripje aan de Groenestraat in de Hazenkamp is vergelijkbaar, vervolgt hij. In een voormalig winkelpand zit nu een lunchzaak, Puux. En in de plaats van de stomerij zijn nu appartementen gekomen.

HorecaIn Bottendaal tekent zich dezelfde trend af. Zo is de voormalige cinematheek aan de Fransestraat nu Mi Barrio, een drukbeklante horecazaak.

Vlek: "De detailhandel staat onder druk, maar de horeca groeit heel sterk, dat is ongelooflijk. Als winkels verdwijnen, komen er andere functies in."

Bewoners vinden het jammer als winkels verdwijnen. Maar eigenlijk is het hun eigen schuld, concludeert Vlek. "Het consumentengedrag verandert volledig. De detailhandel staat onder druk, alleen de supermarkten doen het nog prima. Vooral internet speelt een rol. Je kan vanaf de bank alles bestellen. Bol.com heeft ook speelgoed."

InternetOndernemer Ron Wolf die met zijn Primera-winkel naast Intertoys en Marskramer aan de Van 't Santstraat in Oost zit, ziet de groeiende internetverkopen. Zijn winkel is ook ophaalpunt voor de pakketten van bijvoorbeeld Zalando en Wehkamp.

"Heel jammer", vindt Wolf het vertrek van zijn buren. Er is de vrees voor een 'zwart gat'. "Ik hoop dat er winkels terugkomen." Ook onderneemster Gohar Serobian van de nabijgelegen minisupermarkt Anushka betreurt het vertrek. Aan haar ligt het niet. "Ik koop er bakjes, kopjes, cadeautjes, álles. Ik hoop dat er een winkel als Marskramer terugkomt. Het is een goede plek."

Zicht op een nieuwe huurder is er nog niet, zegt een woordvoerster van Real Estate Malden, pandeigenaar. Ze is optimistisch: "Het vertrek van Intertoys en Marskramer heeft niet zozeer met de locatie te maken, maar met het beleid van het moederconcern Blokker."