Nieuws Actueel
LastingDays wil Airbnb van de uitvaartbranche worden
Een uitvaartplatform creëren om zo het snel groeiende aanbod van uitvaartondernemers overzichtelijker te maken. Het Amstelveense bedrijf LastingDays denkt als eerste succesvol in dat gat te springen.

De cijfers spreken boekdelen: in 2011 waren er 1100 uitvaartondernemers actief, anno 2017 zijn dat er ruim 1800. Dat blijkt uit cijfers van de Branchevereniging Uitvaartondernemingen. Het aantal overlijdensgevallen is lang niet zo hard gestegen. Grote partijen zoals Yarden, Dela en Monuta hebben nog flink wat werknemers, maar de laatste krimpt van 130 naar 100 arbeidsplaatsen.
Zwaar weerDe uitvaartbranche verkeert in zwaar weer. Het wordt er voor de consument niet overzichtelijker op. LastingDays probeert daar verandering in te brengen. “Het is een beetje crisis, maar dat zorgt voor nieuwe mogelijkheden”, zegt oprichter Bas Berntsen. “Vooral op online gebied is de uitvaartbranche nog niet goed georganiseerd.”
Eigen invulling uitvaartLastingDays koppelt uitvaartverzorgers aan consumenten. De ondernemer legt uit hoe het bedrijf werkt: “Bij ons vindt de consument snel en eenvoudig een betrokken en onafhankelijke uitvaartverzorger. Afhankelijk van de omvang van de uitvaart, toont de uitvaartverzorger zijn of haar vaste tarief. Uiteraard mogen ze zelf invulling geven aan de uitvaart. Consumenten komen niet voor verrassingen te staan. Omdat een uitvaart voor iedereen anders is, zijn er drie vaste tarieven: basis, regulier en uitgebreid.”
AirbnbHet bedrijf wil niet zelf uitvaartonderneming worden. ”Absoluut niet. Wij werken met uitvaartondernemers en op onze websites kun je een overzicht vinden van inmiddels meer dan vijftig uitvaartverzorgers die bij ons zijn aangesloten. We zijn geen Marktplaats voor ondernemers, je kunt ons beter vergelijken met Airbnb. We ondersteunen consumenten bij het vinden van een professionele uitvaartverzorger en zorgen voor transparantie in de uitvaartsector”, legt Berntsen uit. “De uitvaartverzorgers maken overigens geen winst op producten als bloemen, vervoer en kisten.”
Uitvoerig getestHet bedrijf dat bestaat uit Berntsen, een compagnon en een adviserende uitvaartondernemer is sinds juli écht actief. Maar ze zijn niet over één nacht ijs gegaan. “We hebben eerst getest of de samenwerking met uitvaartondernemers op deze manier zou werken. Daar zijn we begin 2016 al mee begonnen. Want wat zijn hun behoeften? Ze hebben het hiervoor ook zonder ons gedaan. Waar liggen de pijnpunten? Het systeem is inmiddels getest en sinds eind 2016 zijn we echt actief en gezien de groeiende vraag vanuit de markt zijn we klaar voor de volgende fase”, aldus Berntsen.
ProvisiebasisHet bedrijf werkt op provisiebasis. “Tien procent van de factuur van de uitvaartverzorger aan de consument gaat naar ons voor ons werk als bemiddelaar. Dat is niet heel erg veel, maar we denken dat ons bedrijf zo groeit dat we met een dergelijke marge winstgevend kunnen zijn”, zegt Berntsen. “Omdat de consument bij ons voorop staat en wij beloven dat men nooit te veel betaalt, bieden wij in combinatie met de uitvaartverzorging ook uitvaartkisten aan zonder daarop winst te maken.”
lastingdays.nl
Gerelateerde artikelen
Uitvaartbranche kraakt onder concurrentieTranen voor later in de uitvaartbrancheUtrechtse uitvaartonderneming repatrieert door heel Europa