Nieuws Actueel

Leegstand winkels lijkt niet te voorkomen

Rianne Vinke en Jaap Selles 27 januari 2016

Leegstand winkels verkrotting

In Noordoostpolder staat 4,5 procent van de winkels leeg. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Een laag percentage vergeleken met het landelijk gemiddelde van 9 procent. Hoe lang kan Emmeloord deze situatie volhouden? Steeds meer winkels verlaten de Lange Nering, schrijft de Stentor.

'Skooter voor de rechter gedaagd vanwege betalingsachterstand', 'Eigenaar pand visboer eist ontruiming' en 'Jamin Emmeloord sluit deuren'. Het zijn enkele krantenkoppen uit de afgelopen weken. Waar Zwolle (5,2 procent leegstand ) en Kampen (15 procent) te maken hebben met het vertrek en faillissement van landelijke ketens, is dit in Emmeloord niet het geval. Naast de opkomst van het bestellen via internet is er volgens ondernemers een andere reden voor de toenemende leegstand: hoge huren. Die kunnen ze niet meer opbrengen, waardoor betalingsachterstanden ontstaan en pandeigenaren ontruiming van de winkels eisen.

HurenEen rondgang op vastgoedsite Funda laat zien dat de huren van winkelpanden in Emmeloord hoog zijn. Voor een pand van 230 vierkante meter betaalt een ondernemer in Emmeloord zo'n 4.333 euro huur per maand. In Zwolle ligt dat bedrag op 3.985 euro per maand voor een even groot winkelpand. In Kampen betaalt een ondernemer 2.533 euro per maand.

Afgelopen week liet de gemeente Noordoostpolder weten niet in te willen grijpen. Het is aan de huurder en pandeigenaar een prijs overeen te komen. Bij Jamin en Skooter is het niet gelukt de huurprijs in overleg te verlagen.

UrkHans Schipper, eigenaar van winkelpanden en bestuurder bij de vereniging van pandeigenaren aan de Lange Nering, erkent dat de huren in Emmeloord aan de hoge kant zijn. Volgens hem komt dat 'doordat de Lange Nering niet alleen mensen uit de Noordoostpolder trekt, maar ook uit Vollenhove, Lemmer en Urk.'

Het gebied waar Schipper het over heeft, telt 80.469 inwoners. Dat is lager dan het inwonertal van Zwolle (124.032). Het zou voor de hand liggen dat de huren in Noordoostpolder lager zijn dan in Zwolle, maar dat is niet het geval.

LevendigheidVolgens Hans Schipper en wethouder Henk Suelmann biedt meer levendigheid in de Lange Nering uitkomst. Dan komt het publiek vanzelf. Medewerkers van Skooter en Jamin zijn het oneens. Volgens hen heeft het winkelend publiek niet genoeg geld om te kunnen shoppen. Skooter en Jamin vinden dat de huurprijzen omlaag moeten. Zo lang dat niet gebeurt, is het niet de vraag óf er meer winkels aan de Lange Nering leeg komen te staan, maar wanneer dat gaat gebeuren.