Nieuws Actueel

'Lefgozer' Jacques Lemmens maakte farmaceut Synthon groot

Geduld en toewijding. En een gelukkige hand voor het maken van goede deals. Dat kenmerkt Jacques Lemmens (64), directeur van Synthon in Nijmegen. 25 jaar geleden begonnen. Nu het grootste onafhankelijke farmaceutische bedrijf van Nederland. "Financieel zelfstandig blijven en geneesmiddelen produceren die er toe doen, dat is onze drijfveer."

Jacqueline van Ginneken | Foto: Gerard Verschooten 10 oktober 2016

Jacques lemmens synton interview medicijnen 1065

Wat was uw droom: geneesmiddelen maken?

"Ik wilde geneeskunde studeren. Gelukkig werd ik in 1970 uitgeloot. Ik zou geen goede arts zijn; veel compassie met mensen, ik kan anderen niet zien lijden. Toen ben ik chemie gaan studeren."

En dan in de farmacie?

"Ik wilde werken op het gebied van geneesmiddelen. Ik kan moeilijk orders van iemand anders accepteren. Een baan binnen een bestaand farmaceutisch bedrijf zou een behoorlijke uitdaging zijn geweest. Studievriend Marijn Oosterbaan werkte toen in de apotheek van het Radboudziekenhuis. We hadden het over kankergeneesmiddelen die zo duur waren. 'Dat kunnen wij goedkoper', zeiden we tegen elkaar. Aan zelfverzekerdheid heeft het ons nooit ontbroken. We zijn niet te bang aangelegd: Dutch courage."

Het is, zegt Lemmens, een van die toevalligheden in het leven waarbij je het gevoel hebt dat je er vol voor moet gaan. "Na een jaar hadden we een fabriek gebouwd voor het bedrijf waar we toen bij betrokken waren. Kwestie van vlijtige handen en gezond verstand. Toen dat avontuur op niets uitliep, zijn we met Synthon begonnen. Met in het achterhoofd: waarom het niet allemaal zelf doen?"

Chemicus of ondernemer?

"Ik ben geïnteresseerd in de wetenschap. Mijn hart klopt als we nieuwe medicijnen ontwikkelen. Maar ook bij een nieuwe deal. Het gaat gelijk op. Je kunt niet 100 procent wetenschapper zijn. We hebben altijd de goede mensen kunnen vinden. Ik heb een goede intuïtie, dat is niet meer dan een verzameling van wat je hebt meegemaakt. Financieel zelfstandig blijven en geneesmiddelen produceren die er toe doen, dat is onze drijfveer. De farmaceutische wereld is een vechtmarkt. Gevechten om octrooien van medicijnen. In 2000 zijn we financieel tot het randje gegaan bij een octrooigevecht om een antidepressivum, dat duurde zes jaar en kostte ons 20 miljoen euro. We hebben gewonnen."

Waar bent u trots op?

"Dat er een balans is tussen het bedrijf, de werknemers en gebruikers van geneesmiddelen. Dat er een goede prijs is voor onze producten. Van Zimbabwe tot Nederland, iedereen moet ze kunnen betalen. Geen topprijzen, geen topwinsten, maar de menselijke maat. Onze generieke geneesmiddelen kosten 5 tot 10 procent van de orginele prijs van merkmedicijnen. Een geneesmiddel van ons kost 5, 6 cent per pil. Moet je die elke dag slikken, dan is dat 1,80 euro per maand, dat is een half glas bier. Nu zijn we bezig met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor ziektes waarvoor nog geen of geen goede oplossingen zijn, zoals sommige vormen van kanker en auto-immuunziekten. We varen wel bij de kennis die we hebben opgedaan met de ontwikkeling van generieke medicijnen."

U bent 64: stoppen of doorgaan?

"Ik ga door. We hebben een heel goed team. En ik ben niet bij alles betrokken, bij hooguit 10 procent van de beslissingen. Ik werk ook geen 80 uur meer per week zoals in het verleden, maar 40 uur. Als het tijd wordt om op te stappen, hoop ik dat collega's dat zeggen."

U staat in de Quote 500 - op plaats 48 met een geschat vermogen van 365 miljoen.

"Een verhaal in het blad Quote vind ik vervelend. Ik wil met iedereen, met de timmerman en met de schilder, een biertje kunnen drinken. Ik heb dat geld niet op de bank staan, dat zit in het bedrijf."

Paspoort

Jacques Lemmens werd in 1952 geboren in Merkelbeek (Limburg). Hij woont in Mook. Zijn vader was mijnwerker.

Lemmens ging in 1970 in Nijmegen chemie studeren en richtte in 1991 het bedrijf Synthon op, samen met Marijn Oosterbaan. Synthon maakt generieke medicijnen: het maakt medicijnen na waarvan de octrooien zijn verlopen. Daarmee kreeg de farmaceut een miljoenenbedrijf in handen. Sinds een paar jaar werkt Synthon ook aan eigen producten waaronder een medicijn tegen borstkanker. Hiervoor is een kostbare productie- en researchfabriek in Nijmegen gebouwd. 250 werknemers zijn hiermee bezig. Het bedrijf is baas in eigen huis: alles wat nodig is, financiert Synthon met eigen geld. Er werken wereldwijd 1.600 mensen op 9 vestigingen. Van hen werken er 500 op het Nijmeegse hoofdkantoor.

Top 5 Geneesmiddelen van Synthon

1 Tamsulosine: voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. In 2015 werden er 1,2 miljard capsules afgevuld.

2 Levocetirizine: voor de behandeling van allergische neusverkoudheid/netelroos.

3 Simvastatine: medicijn tegen hoog cholesterol-gehalte. Al jarenlang een van de bestsellers van Synthon.

4 Sevelamer: middel tegen chronisch nierfalen.

5 Aripiprazole: medicijn voor behandeling van schizofrenie.