Nieuws Actueel

Lente als wake-upcall voor ondernemers

De koeien gaan weer naar buiten, de eerste lammetjes worden geboren en de boeren maken hun erf schoon. De lente is losgebarsten op het platteland. Dat wordt gevierd tijdens de Maand van het Groene Hart. Tot eind april.

Bert van den Hoogen | Foto's ANP/Marlies Wessels 24 april 2016

Lente groene hart ondernemers

"Het thema dit jaar is Vier de Lente in het Groene Hart! Je kunt het zien als een oproep aan de recreanten en de ondernemers. De winter is voorbij. Boeren, zorg ervoor dat je gasten kunt ontvangen. Recreanten, trek eropuit en geniet", verwoordt programmacoördinator Martijn Plomp kernachtig de opzet van het evenement dat op 18 maart begon en doorloopt tot eind deze maand.

VakantiemodusDe winter is bij Martijn in februari, als hij bij de ondernemers aan de bel begint te trekken om mee te doen, al uit zijn hoofd. "Agrariërs en ondernemers in de toeristische sector gaan in januari op vakantie. In februari zitten ze nog een beetje in de winter- en vakantiemodus. Ik kom dan langs of bel ze om ze wakker te schudden: het seizoen komt er weer aan, bedenk iets om een goede start te maken. Het zijn niet alleen agrariërs, ook restaurants, bed and breakfasts, campings, watersportbedrijven en musea."

Gevarieerd programmaHet levert de Maand van het Groene Hart een gevarieerd programma op, dat niet alleen bij agrariërs plaatsvindt. Zo stond het Archeon in Alphen aan den Rijn een weekend lang in het teken van het Schotse leven. De Vogelwerkgroep Rijnwoude hield een vogelwandeling. Patissiers Femke en Sander houden dit weekend in Reeuwijk een workshop borrelhapjes en amuses maken. In het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven is een expositie van een Deense zilversmid. Het grootste sportevenement, de Joop Zoetemelk Classic, was op 19 maart in de regio Leiden. De paaswandelroute ging langs boeren, restaurants en plattelandswinkels.

FietstochtIn het Groene Hart zijn steeds meer ondernemers die naast hun agrarische activiteiten recreatieve en toeristische activiteiten ontplooien. Soms kleinschalig (een kijkje bij het kaasmaken), maar soms groeien die activiteiten uit tot een echt bedrijf (verhuur van accomodatie voor conferenties, vergaderingen en bedrijfsfeesten). Zo'n 250 ondernemers zijn lid van de stichting Groene Hart, kloppend hart, die ook de Maand van het Groene Hart organiseert. Voorzitter Jan Kooijman: "Wij proberen de activiteiten te bundelen. Een recreant komt niet naar het Groene Hart voor één activiteit. Een fietstocht wordt aantrekkelijker als je onderweg een kaasboerderij, een museum of een goed restaurant kunt bezoeken. Dat is ook het idee achter de Maand van het Groene Hart: door samenwerking ben je sterker."

Bij elkaar kijkenMartijn Plomp: "Ondernemers die meedoen aan de Maand van het Groene Hart, gaan ook bij elkaar kijken. Zo ontstaan arrangementen voor het seizoen. Ze leren van elkaar. We organiseren de Maand van het Groene Hart nu voor de zevende keer en ik zie de professionaliteit toenemen."

"Er zijn ook steeds meer ondernemers die mee willen doen", merkt Jan Kooijman. "In het begin moesten we de Maand van het Groene Hart bij de ondernemers verkopen, nu zitten ze op het vinkentouw om mee te mogen doen."

KerstboomMet ruim 150 ondernemers en zo'n 250 activiteiten in een gebied van tientallen vierkante kilometers is de Maand van het Groene Hart een enorm evenement. Toch bestaat de overkoepelende organisatie uit een beperkt aantal mensen. "Wij zetten als stichting Groene Hart, kloppend hart de kerstboom neer en de deelnemende ondernemers moeten de ballen erin hangen", legt Martijn uit. "De deelnemers moeten wel iets extra's bedenken. Het moet passen in een van de thema's: cultuur, logeren, water, platteland, natuur, sportief of culinair. De ondernemers zijn vrij in de invulling. Wij voeren daar geen regie over. Wel proberen we elke week een grote activiteit te plannen. We vragen geen deelnemersbijdrage van de ondernemers. Vorig jaar kregen we nog subsidies van de provincies, maar nu moet het evenement zichzelf bewijzen."

LammetjesEen van de succesvolle activiteiten is de lammetjesdag, die op verschillende dagen bij meerdere boeren wordt gehouden. De grootste is bij recreatieboerderij De Boerinn in Kamerik. Arie Hoogendoorn van De Boerinn: "We hielden het eerst bij een dag. We hebben toen een keer achtduizend bezoekers op de boerderij gehad. Ze kwamen uit heel Nederland. Dat was eigenlijk wat te gek; we konden de auto's maar net kwijt. Toen hebben we besloten het over twee dagen te spreiden."

De lammetjesdag bij De Boerinn is inmiddels geweest. Recreatieboerderij Jeu de Boer houdt tijdens het evenement elke dag vanaf 13.00 uur lammetjesdag.

LikesHet enthousiasme van de deelnemende ondernemers komt door de grote aantallen bezoekers die tijdens de Maand van het Groene Hart langskomen. Jan Kooijman: "We merken het aan het bezoek op onze website en onze Facebookpagina dat de Maand van het Groene Hart er weer aankomt. Sommige activiteiten die we op Facebook aankondigen krijgen binnen een paar dagen wel negenhonderd likes. Een workshop scoort gemiddeld vijfhonderd likes. Ook de wandelactiviteiten zijn populair."

De opening van het evenement was bij het Groene Hart Atelier, een voormalige boerderij waar startende ondernemers naar hartenlust kunnen experimenteren. Martijn: "Het is een goed voorbeeld van hoe agrariërs innoveren en zich ontwikkelen. Bij streekproducten denk je al gauw aan producten uit oma's tijd, maar ze kunnen ook modern en vernieuwend zijn."

TexelHet evenement is feitelijk een grote promotiecampagne voor het Groene Hart. Jan: "Ooit is de naam Groene Hart bedacht voor het open gebied midden in de Randstad, door drie provincies heen. Het heeft geen historische oorsprong zoals Friesland en geen duidelijke grenzen zoals Texel. Het Groene Hart is een prachtig weidelandschap dat moet worden beschermd. We willen er geen openluchtmuseum van maken, maar een vitaal gebied. Met de Maand van het Groene Hart willen we dat laten zien en ervoor zorgen dat iedereen het Groene Hart in zijn hoofd heeft. En in zijn hart."

Groenehart.nl/over-het-groene-hart/maand