Nieuws Actueel

Lentse van chef-kok tot succesvol cateraar

Rilana Grootenboer uit Lent zwaaide tot enkele maanden geleden als chef-kok de scepter in Oortjeshekken in Ooij. Sinds april staat ze op eigen benen. Dat schrijft De Gelderlander.

Lex Halsema | Foto: Erik van 't Hullenaar 17 november 2016

Rilana Kookt Nijmegen

"Na elf jaar werd het tijd om de vleugels uit te slaan. Dan kun je ergens anders gaan werken of zelf iets proberen. In dat laatste zit natuurlijk meer uitdaging", zegt de Lentse glimlachend achter een kop koffie in Bemmel.

Volsmaakt

Want daar, aan de Deken dr. Mulderstraat, runt ze haar eigen cateringbedrijf Volsmaakt. "Ik ben een cateringbedrijf begonnen omdat ik echt denk dat er daar iets te halen valt. En dan heb ik het over het bieden van maaltijden van restaurantkwaliteit. Letterlijk in wat je kookt, maar ook in het aanbod. Niets ten nadele van beenham en de koude schotels, ook in de catering kan de lat hoger en het aanbod eigentijdser", aldus de 41-jarige Grootenboer.

Naam

Ze begint als cateraar naam op te bouwen. "Het helpt inderdaad dat ik bij Oortjeshekken heb gewerkt. Ook de term chef-kok geeft net wat meer aanzien, toch iets anders dan een vrouw die maar een cateringbedrijf is begonnen."

Afhaalmaaltijden

Catering en Volsmaakt mag dan het vertrekpunt voor Grootenboer zijn geweest, haar doorbraak in de regio dankt ze aan Facebook en WhatsApp, waar Grootenboer onder de naam Rilana Kookt aan de weg timmert. Met afhaalmaaltijden van 5 euro per stuk die in Lent en Bemmel opgehaald kunnen worden. Elst komt daar binnenkort bij, want ook daar zoekt de Lentse naar een verkoopadres. "Met de catering gaat het best goed, maar de nadruk ligt wel op het weekend. Mijn keuken lag er door de week ongebruikt bij. Daarom ben ik met die afhaalmaaltijden begonnen. Omdat ook daar een markt voor is. Mensen willen thuis goed eten, maar hebben geen tijd meer om zelf fatsoenlijk te koken. En daar ligt voor mij de uitdaging, lekker en afwisselend koken en toch binnen een budget van 5 euro blijven."

Schot in de roos

Het bleek een schot in de roos. "Het begon met tientallen klanten en het groeit maar door. Daarom zoek ik nu ook ruimte in Elst, waar mensen hun bestelde maaltijd af kunnen halen."

Want waar Grootenboer in haar aanbod en menukeuze wil verrassen, ligt het geheim van haar werkmethode juist in de planning.

"Mensen kunnen alleen via Facebook en WhatsApp bestellen. Elke maandag zet ik het menu voor die week op Facebook, vaak drie verschillende maaltijden. Die kunnen kan op woensdag of donderdag worden afgehaald. Juist omdat ik met bestellingen werk, is het mogelijk om op deze manier te werken", aldus Grootenboer.

Lokaal

"Ik koop in bij de lokale slager, groenteboer of marktkoopman en stel op basis van het aanbod de menu's samen. Met scharrelvlees ook, voor het budget van 5 euro per maaltijd is biologisch vlees niet haalbaar", klinkt het bijna verontschuldigend.

Nieuwe media

Verrast is Grootenboer vooral door de impact van Facebook en WhatsApp. "Dat die nieuwe media zo aan het succes bijdragen, zag ik niet aankomen. Maar het werkt, vooral in de dorpen waar mond-tot-mondreclame ook een rol speelt. En via WhatsApp geven mensen ook eerlijke kritiek. Vaak positief, soms ook kritisch. Zo was er iemand die de porties te klein vond, een grote eter. Die krijgt nu de XL-versie."

Gerelateerde artikelen

Passione voor wijn en koken

Catering vanuit de tuktuk

Topambtenaar wordt topcateraar