Nieuws Actueel
Wat je kunt leren van Marqt-oprichter Meike Beeren
Met een missie om de voedselketen te hervormen, begonnen ondernemers Meike Beeren en Quirijn Bolle in 2008 Marqt. Hoewel de biologische supermarkt tien jaar later een begrip is, is het tijd voor iets anders voor Beeren. Dit is wat je van haar carrière bij Marqt kunt leren.

Het stimuleren van duurzaamheid zal ook haar doel zijn bij haar nieuwe baan bij headhunter The Executive Network, zo vertelt Beeren in een interview met het Financieele Dagblad. In Beerens tijd is Marqt gegroeid, al bleek onlangs dat de winkel in 2017 nog 1,1 miljoen euro verlies maakte. In het interview zegt Beeren dat haar vertrek hiermee geen verband houdt, en blikt ze terug op haar nalatenschap en de lessen die ze leerde als ondernemer. Dit is wat ze daarover zei.
1. Kruip in de haarvaten van je sector
Beeren heeft heel wat kwekers, bakkers, telers en vissers bezocht en heel wat wortels, aardappels en broden gezien, voordat de eerste Marqt in Amsterdam openging. Dit paste goed bij Beerens missie om duurzame en kwalitatieve producten te verkopen. Uitgebreid onderzoek is van belang wanneer je als ondernemer goed beslagen ten ijs wilt komen, en ondernemers kunnen wat dit betreft zeker een voorbeeld aan Beeren nemen. Nauwkeurige voorbereiding droeg namelijk wel bij aan het succes van Marqt, dat hierdoor uitgegroeide tot een keten met vijftien winkels en 700 werknemers, aldus het Financieele Dagblad.
Lees ook: Waarom het de bloeitijd van sociale ondernemingen is
2. Blijf scherp op je eigen talenten
Beeren is een ondernemer die zich graag bezighoudt met het grote plaatje. Ze begon Marqt met de missie om de voedselketen te hervormen en bleef ze zich steeds richten op dit doel. Om dit na te jagen, was het vooral belangrijk dat ze de juiste mensen en producten bij elkaar bracht. Doordat Beeren een talent heeft voor het opsporen van kundige mensen, paste ze goed bij een bedrijf als Marqt. Ze was zich bewust van haar eigen talenten, en koos er daarom voor een bedrijf op te richten dat aansloot bij haar kwaliteiten.
3. Accepteer je rol als leider van een bedrijf
Als je net als Beeren begint vanuit een liefde voor een bepaalde sector of product, dan kan de realiteit van het leiden van een bedrijf rauw op je dak vallen. Dit gold ook voor Beeren; zij hield zich liever bezig met de missie van haar bedrijf dan het aansturen van personeel en andere operationele zaken. Daarom koos ze er in 2015 voor om terug te treden als bestuursvoorzitter en werd ze hoofd business development. Toch leverde deze wisseling van posities Beeren weinig op: als oprichter van het bedrijf werd zij nu eenmaal in de rol van leider geduwd. Het wisselen van functie is wat dit betreft geen oplossing, zo mag blijken uit het interview. Het is kortom het beste om je leiderrol als ondernemer zoveel mogelijk te accepteren.