Nieuws Actueel

Lichtgevende auto verblindt je niet

Het bedrijf GeniuZ uit Kaatsheuvel wil de wereld veroveren met lichtgevende folie die auto's voorziet van een unieke oplichtende afbeelding of kleur. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Kees Klijn | Foto: AD 21 december 2016

Auto 1065 1

In Kaatsheuvel rijdt een matzwarte Audi. Dat is al aardig opvallend. Maar het wordt pas echt bijzonder als de auto staat geparkeerd in het donker. Dan verschijnt er aan de achterkant het witte silhouet van Batman. In de folie die op de auto is geplakt, zit lichtgevende elektroluminescente folie (EL-folie) verwerkt.

Het is de eerste rijdende auto die het bedrijf GeniuZ Nederland met deze technologie, waarbij vloeibare fosfor de folie met behulp van een elektrische bron laat oplichten, heeft uitgerust. Daarvoor is technisch engineer Sander van Rooij uit Kaatsheuvel verantwoordelijk.

Verblind

GeniuZ Nederland, gevestigd in Kaatsheuvel, zet met het proefmodel de eerste stap op het commerciële pad. "Ik verwacht er veel van", zegt Math Guzik, die dit verhaal commercieel moet uitrollen. "EL-folie heeft een aantal grote voordelen. Het geeft geen licht, maar het licht op. Daardoor word je er niet door verblind. Voor andere toepassingen, bijvoorbeeld het verlichten van de binnenruimte van gebouwen is dat ideaal. Zeker bij brand, je wordt niet verblind door de rook. Gewoon licht en ledverlichting doet dat wel."

GeniuZ Nederland, dat in 2006 werd opgericht toen het duo fosforescerende T-shirts op de markt bracht, legt de focus op de automobilist en ondernemers. "Je valt er onmiddellijk mee op, juist omdat het helemaal nieuw is. Je kunt de folie zelfs zo laten maken dat er beweging in zit. Laten knipperen, een beeld om je auto heen laten lopen of langzaam op laten komen. Het is een echte eyecatcher."

Gadget

Volgens Guzik kan het voor de gewone man een gadget zijn. "Je kunt je auto versieren met jouw passie. Zit je 's avonds op een terras, dan kun je de folie aanzetten met een afstandsbediening."

Dat Van Rooij en Verwijst op dit idee kwamen, is te danken aan Volvo. Twee jaar geleden won GeniuZ de Volvo Art Car Sign+ Award in de categorie voertuigbelettering. "Toen is met EL-folie een kunstwerk op de wagen gewrapt. Die kunstauto stond ook in Eindhoven op het lichtfestival Glow. De belangstelling was enorm."

Statussymbool

GeniuZ Nederland zet niet alleen in op de Nederlandse automobilist. In België is onlangs een order geboekt om acht auto's aan te kleden met deze gadget. Guzik, afkomstig uit Budel, verwacht veel van Zuid-Europa en vooral het Midden-Oosten. Met name Dubai. "De auto is daar een echt statussymbool. Automobilisten willen opvallen." De hitte aldaar is geen enkele belemmering. "EL-folie kan extreme temperaturen aan, tussen -20 en 80 graden." En, ook aantrekkelijk: daar mag je er ook overdag mee rondrijden. Die verkeerswetgeving is veel minder streng dan bij ons."

In Nederland mag je die verlichting niet gebruiken als actief deelnemer aan het verkeer. De enige uitzondering is bijvoorbeeld een logo of webadres in de kleur rood op de achterklep van de auto. Deze doet dan dienst als achter- of remlicht. GeniuZ verwacht dat de EL-folie meer kansen biedt. Het thema veiligheid krijgt met fosforfolie een andere dimensie, meent Guzik. "Doordat het fosfor oplicht en niet verlicht worden wegwerkers en hulpverleners bij mist of in het donker beter zichtbaar."