Nieuws Actueel
Liever een broodje dan de politiek
Van wethouder naar broodjesverkoper. Ingeborg Stadhouders deed het. De 46-jarige Wageningse gooide haar professionele leven om. Voor haar geen bestuurswerk meer in de politiek of ziekenhuiswereld, maar broodjes verkopen op festivals en evenementen. Bijzondere broodjes, zo schrijft De Gelderlander. Stadhouders verkoopt ze in een ijshoorntjesvorm. Het coon-broodje.

Vanwaar die switch? "Politiek is voor mij ook een hobby", zegt Stadhouders, die tussen 2007 en 2010 wethouder was in Wageningen. Nog steeds spreekt ze verlekkerd over politieke zaken. "Veel thema's zijn interessant, je ontmoet veel mensen en je helpt problemen oplossen."
FestivalterreinenNa haar rechtenstudie rolde ze in een loopbaan die haar voerde langs bestuursondersteunend werk bij de Tweede Kamerfractie van het CDA en bij ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. In Wageningen werd ze raadslid in 2002. Ze volgde tussentijds een wethouder op. Ongepland. "Ik heb toen niet verder gekeken dan die periode."
Nadien veranderde alles. De vergaderzalen verruilde ze voor festivalterreinen. "Elke dag dezelfde gang naar dezelfde locatie, terwijl ik met mijn hoofd vol ideeën zat, dat leidde tot de switch", zegt ze. "Ik houd ook van ondernemen."
IJshoornvormMet Cathelijne, de dochter van haar partner, ontwikkelde ze in 2013 een broodje. "We houden van brood, maar vinden bij veel lunches de keuze beperkt en de kwaliteit 'mwah'. Brood is meer dan een luchtige, nikszeggende massa. We brainstormden over alternatieven. Toen kwam brood in ijshoornvorm in beeld. We stapten met dat idee naar de bakkersvakopleiding van Rijn-IJssel. Studenten gingen ermee aan de slag. Stichting FoodValleyNL hielp me. Ik houd ervan ideeën te realiseren. Concreet. In de politiek is zoiets toch lastiger."
Het coon-brood werd het resultaat, gemaakt van compact desemdeeg waarin vulling past voor lekker en lekkagevrij eten.
Kip-mangochutney en geitenkaas-vijgenjam zijn populair. Een bakker in Doorwerth bakt de broodjes met ingrediënten uit Nijkerk.
De uitvalsbasis van haar Icoon Eat & Meat is Veenendaal. "Dan ben ik via de A12 altijd snel waar ik moet zijn." Coon-broodjes zijn dus op en top Regio FoodValley, al zijn ze nog vooral te koop in de Randstad. "Ik sta veel in Amsterdam, zoals bij de Westergasfabriek of vakbeurzen in de RAI. Ik stond ook op een technofeest."
EnergieKapot is ze soms als het weer eens drie uur 's nachts is geweest. Werken in de speciaal nagebouwde Westlandse-broeikas-op-wieltjes, met een oven op milieuvriendelijk groengas, dat is fysiek best zwaar, merkt ze. En soms verregent de omzet. "Het is werk waarvoor je een lange adem nodig hebt", concludeert ze. Nu verlegt ze haar focus naar Gelderland en lunchcatering op evenementen. In 2015 stond ze op het Openluchtmuseum in Arnhem. "Brood is een lunchproduct. Maar op festivals moeten foodtrucks openblijven tot sluitingstijd."
Haar energie put Stadhouders uit het pionieren met het eigen broodje en businessmodel. Er zijn kleinere coonbroodjes gekomen. Fingerfood. In visioenen ziet ze zich Nederlands eerste broodjes-drive-in openen aan de A12. Ook zouden de coon-broodjes mogen opduiken in kantines. Verlangt ze nog terug naar bestuursfuncties?
Stadhouders schudt nee: "Ik kom uit een wereld van orde en structuren. Voor mij is de grootste verandering dat je 'het' gewoon laat gebeuren. Wel goed voorbereid. Je moet eerst de praktijk leren kennen. Pas dan weet je of je goed zit."