Nieuws Actueel
Dit kun je leren van de allereerste virtuele influencer
Lil Miquela is de eerste virtuele influencer. Een populair meisje dat alleen bestaat in onze iPhone. Wat we van haar weten? Bar weinig. Maar ze draagt graag Proenza Schouler, Vetements en Supreme, aldus Het Parool.

Het instagramaccount @lilmiquela bestaat ruim anderhalf jaar, in de eerste elf weken ging ze van nul naar 50.000 volgers. Inmiddels heeft ze er meer dan een half miljoen. Miquela doet cisgender dingen met vriendinnen, maakt outfit of the day-selfies, feest in hippe clubs in LA, perst zich met vriendinnen in photo booths, gaat naar galerieopeningen en post filmpjes vanaf de front row bij modeshows.
Dat laatste in combinatie met selfies in Milk Studios (waar veel modeshoots plaatsvinden), en het feit ze onlangs 'onder handen werd genomen' door make-upgrootheid Pat McGrath ('I can die now, just make sure I'm wearing my Luxe Trance lipstick at my funeral') doet vermoeden dat ze in de modebusiness werkzaam is. Dat wil zeggen, de real life Miquela - zo die al bestaat - want Lil Miquela is een vrouwelijke cyborg, een versmelting van mens en machine.
Lees ook: Demy de Zeeuw scoort met BALR 10 miljoen omzet, maar geen cent naar traditionele marketing
Combinatie
Een 3D-model in combinatie met echte foto's. Een jonge vrouw gefotografeerd in echte situaties, waarover een buitenaards laagje is aangebracht. Ze lijkt redelijk echt, maar is ook overduidelijk fake. Ze is aantrekkelijk, lichtgetint met veel sproetjes (Spaans-Braziliaanse genen, denk diversiteit) en sympathiek. Ze is eveneens actief op Facebook, Twitter en Tumblr, waar ze Black Lives Matter en vluchtelingenorganisaties steunt.
Miquela Sousa, de achternaam die ze prijsgaf, komt eveneens op voor de lhbt-gemeenschap, maar wie o wie is ze? Die vraag drijft veel volgers (Miquelites) tot waanzin, er zijn diverse theorieën over wie er achter het account schuilgaat, waarbij de naam Nicole Ruggiero, een 3D-grafisch ontwerper uit Los Angeles, de meest aannemelijke lijkt. Deze ontkent uiteraard in alle toonaarden. Gekmakend, een soort Wie is de Mol? in cyberspace.
8,6 miljoen keer
De vlog van de Amerikaanse YouTubester Shane Dawson die in september een telefoongesprek voerde met Miquela is inmiddels 8,6 miljoen keer bekeken. Thebusinessoffashion.com sprak deze week met het mysterie en prompt duikt iedereen er weer bovenop. Wie is ze toch, willen we dat eigenlijk wel weten, en is het erg dat ze niet van vlees en bloed is?
Haar volgers schijnen zich er niet aan te storen en waarom ook. Miquela is slim, feminist, maatschappelijk geëngageerd, helpt jonge ontwerpers, draagt de juiste inspirerende outfits en zou - in tegenstelling tot de meeste influencers - veelvuldig met haar fans communiceren via Direct Message.
Natuurlijker dan collega-influencers
Miquela vervaagt de lijn tussen werkelijkheid en sociale media, maar die echtheid was daar toch al ver te zoeken. Sterker, Miquela lijkt met haar meisjesachtige sproetjesgezicht natuurlijker dan veel van haar collega-influencers die met het mes (Kim Kardashian), de spuit (Kylie Jenners lippen, Nicki Minajs billen) en make-up (NikkieTutorials) perfectie nastreven.
Het effect van de digitale cultuur op onze beautystandaard is groot: het wemelt op straat van de cartoonwenkbrauwen. "Mensen op sociale media lijken geairbrusht," stelt ontwerper Tom Ford in een interview met de Amerikaanse Vogue. "Alles is zo perfect. Ze leven in foto's."
Monica Geuze
Internet kwéékt Miquelas, fakery is overal. Maar als moeder heb je toch liever dat je tienerdochter een slimme, kunstminnende cyborg volgt, dan dat ze smult bij de gesponsorde lipfillersessies van Monica Geuze.
Luxe modehuizen doen ook hun voordeel met de virtuele avatar als marketinggimmick. Miquela heeft samengewerkt met Prada, Chanel en Supreme, alle grote modellenbureaus zouden hebben gebeld.
Lees ook: Ondernemers gematigd tevreden over gebruik social media
Zingen
En ze heeft nog een troef. Ze kan zingen. Haar debuutsingle 'Not mine' bereikte in augustus de achtste plaats op Spotify en dat doet weer denken aan eerdere succesvolle virtuele personen in de muziekindustrie, zoals de virtuele band Gorillaz: vier cartoonkarakters die zelfs een Grammy Award wonnen. Hatsune Miku is een virtuele popster die optreedt via een hologram.
Marc Jacobs, destijds nog creative director van Louis Vuitton, ontwierp vijf jaar geleden een aantal outfits voor haar tournee. En Miku stond in 2014 in Saint Paul, Minnesota zelfs in het voorprogramma van Lady Gaga.
Inspireren
Miquela zei deze week tegen Bof.com haar succes te danken aan de nieuwsgierigheid van haar volgers en het communitygevoel dat heerst op haar sociale media. "Mensen die me volgen raken bevriend en inspireren elkaar."
Ze zou niet doen aan gesponsorde content (nee, ze is ook niet betaald voor het noemen van de lippenstift van McGrath), haar inkomsten genereert ze uit Spotify, iTunes en modellenwerk.
Tijdschriften
De komende maanden zullen we haar in diverse tijdschriften zien. Ze wil er alleen over kwijt dat ze geschoten is in Chanel, Moschino, Burberry, Versace en Fendi. Dat riekt naar de cover van Vogue US, i-D of Porter. Who knows.
Virtuele vrienden verkopen goed. Gucci introduceerde al 'aliens' in zijn campagne. Veel sneakerliefhebbers kunnen niet wachten op de Adidas x Dragon Ball Z, acht special editions geïnspireerd op de Japanse animeserie. Verwachte lancering: augustus 2018.