Buitenkeukens, paellapannen tussen de terrastafels of een teppanyaki-kok in 'het wild' op de Melkmarkt. Met de nieuwe terrasregels van de gemeente Zwolle kan de argeloze bezoeker er voortaan zomaar tegenaan lopen.
"Wij deden dat al een tijdje", vertelt Hendrik Karabagias van Vaca Negra en Las Rosas. "Maar dan moesten we voor iedere keer dat we dat deden een vergunning aanvragen. Die verplichting vervalt nu dus." Er zit overigens een bijzondere restrictie aan: barbecueën zou niet mogen. "Ik had net zo'n grote Big Green Egg gekocht. Een dag later viel de brief op de mat." Enige maas in deze 'wet' kan volgens Karabagias zijn dat deze barbecue met het deksel dicht als oven fungeert.
Concept
Jelle van der Weerd van burgerrestaurant Ingeburgerd aan de Nieuwe Markt ziet het live-cookingconcept wel zitten. "Het zou bij evenementen als het Stratenfestival misschien wel leuk zijn", aldus Van der Weerdt. "Dan moet er wel ruimte voor zijn, het moet wel werkbaar blijven."
De oude terrasregels vielen sinds twee jaar onder de drank- en horecavergunning. Nu blijkt dat die daar niet voor bedoeld is, worden de terrasregels weer opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). En pakt de gemeente Zwolle dus meteen de gelegenheid om ze te actualiseren.
Vergunning
Hoe een en ander er in de praktijk uitziet is nog niet duidelijk. Zwolle gaf eerder al aan de zomer te gebruiken om 'te broeden op looproutes' en terraslocaties. Wat wel duidelijk is, is dat gevelterrassen vergunningvrij worden. Voor de rest van het terras moet de horca-ondernemer dan wel een vergunning hebben. "Als de bestaande situatie in overeenstemming is met de bestaande rechten, wordt de vergunning opnieuw kosteloos vastgesteld", schrijft de gemeente in een brief aan de ondernemers. "Als dat niet het geval is, dan zullen we de mogelijkheden gezamenlijk bekijken." Voor die nieuwe situatie moet de ondernemer dan wel een nieuwe vergunning aanvragen en betalen.
Naast het toestaan van 'live-cooking' is ook tegemoet gekomen aan andere wensen van horeca-ondernemers: het neerzetten van terrasschermen en een vrije keuze van terrasmeubilair.
Lees verder onder de foto
Meubilair
En aan dat laatste zitten nog wel wat haken en ogen, want een terras dat niet staat uitgestald, moet eigenlijk 'zoveel mogelijk binnen worden opgeslagen'. Maar dat is in het geval van het terrasmeubilair van horeca-gelegenheden als Las Rosas en Stadscafé Blij vrij lastig. De grote loungebanken nemen nogal wat ruimte in. "In de praktijk stapelen we ze zoveel mogelijk op tegen de gevel", zeggen uitbaters Hendrik Karabagias en Mark Corporaal. "Maar als het markt is heb ik daar geen ruimte voor", aldus Karabagias. Hij plaatste de stapels aan de overzijde bij de watertrap.
"Maar dat zou een gevaarlijke situatie opleveren omdat fietsers vanaf de Rodetorenbrug dan te weinig zicht hebben op de weg." Nu mag hij het tijdelijk op het Rodetorenplein naast het havenmeestersgebouw zetten, maar moet voor het einde van het jaar met een alternatieve oplossing komen. "Misschien koop ik wel een vrachtwagentje om het tijdelijk ergens op te kunnen slaan." Overigens heeft Karabagias er niets op tegen dat er nieuwe regels komen.
Gemeente
"Het is nu af en toe een zootje bij sommige terrassen. Het is goed dat er gehandhaafd wordt. Het is alleen te hopen dat degenen die de regels moeten uitvoeren het niet allemaal te letterlijk nemen, nu er vanuit de gemeente wel goed wordt meegedacht."
Daar kan Van der Weerdt zich ook in vinden. Ondanks zijn eerdere scepsis rond de plannen voor de Nieuwe Markt, vindt hij het 'in elk geval goed en positief is dat de gemeente nu wil meedenken en de regels af en toe wat losser wil hanteren'.
Op de foto: Michel Wetemans (l) en Hendrik Karabagias van Las Rosas bereiden paella aan de Melkmarkt. Als gevolg van nieuwe terrasregeles hoeven zij hiervoor in het vervolg geen vergunning meer voor aan te vragen.