Nieuws Logistiek en transport

DAF weet het zeker: ‘Met deze topauto worden we nummer 1 in Europa’

De verkoopcijfers van de nieuwe generatie DAF-trucks doen de Eindhovense vrachtwagenfabrikant blaken van zelfvertrouwen. ,,We gaan Europees marktleider worden", was de opmerkelijke ontboezeming van DAF-topman Harry Wolters donderdag na de officiële start van de serieproductie van de nieuwe modellen.

Peter Scholtes (AD) 8 november 2021

DAF trucks nieuwe generatie

De eerste Nieuwe Generatie truck die van de band kwam, werd opgewacht door v.l.n.r. Harry Wolters (president-directeur van DAF), André Verbeek, directeur/eigenaar van Verbeek Agra Vision en eigenaar van de nieuwe truck, Niels Verbeek en John Jorritsma (burgemeester van Eindhoven). Foto: DAF

Lees ook: DAF na coronadreun: ‘Vraag naar nieuwe vrachtwagens trekt aan’

Grootspraak hoort niet bij DAF. ‘Anderen praten, wij doen', wordt in het bedrijf vaak gezegd, volgens het AD. Eens werd de ambitie uitgesproken om ooit een keer de nummer 1 van Europa te zijn - en Mercedes van de troon te stoten. Nu voorspelt de huidige bestuursvoorzitter Harry Wolters dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. En binnen afzienbare tijd. Ruimschoots voordat DAF over zeven jaar zijn 100-jarig bestaan viert. ,,Met deze topauto hebben we daar geen zeven jaar voor nodig.”

Europese groei DAF

DAF was al eens de nummer twee op de Europese ranglijst. Met een marktaandeel van tussen de 16 en 17 procent zit het op ongeveer hetzelfde niveau als Scania, MAN en Volvo. Lijstaanvoerder Mercedes was met een aandeel van vaak boven de 20 procent ongenaakbaar, maar lijkt wat af te kalven.

,,Deze trucks zijn zoveel beter dan we ooit gemaakt hebben en beter dan de concurren­tie dat we het aan onze stand verplicht zijn marktlei­der te worden"

Harry Wolters, DAF

In Eindhoven leeft sterk het gevoel dat DAF met de nieuwe generatie vrachtwagens de concurrentie voorlopig het nakijken geeft. Als eerste - ‘en enige’ voegde Wolters daar aan toe - heeft het verruimde Europese regelgeving aangegrepen om een compleet nieuwe serie op de markt te brengen. Qua zuinigheid, veiligheid en comfort zijn ze volgens DAF onovertroffen. Wolters: ,,Deze trucks zijn zoveel beter dan we ooit gemaakt hebben en beter dan de concurrentie dat we het aan onze stand verplicht zijn marktleider te worden.”

De verkoopresultaten zijn een steun in de rug. In het orderboek van DAF staan 15.000 vrachtwagens. Dat zijn er al weer 5.000 meer dan de 10.000 van eind september. Het aandeel van de nieuwe modellen in de totale orderinstroom is gestegen van ongeveer de helft tot twee derde.

Demonstratiemodellen trucks

De DAF-baas wijst er nog op dat pas nu de eerste nieuwelingen de weg op gaan, om rijdend reclame te maken. Na de productie van zo'n 250 demonstratiemodellen voor dealers is de serieproductie voor klanten begonnen. Wolters overhandigde de eerste wagen samen met Eindhovens burgemeester Jorritsma aan pluimveevervoerder Verbeek Agra Vision, dat de truck inzet bij dochteronderneming Hennentransport Hooijer.

DAF verwacht dat de productie van de nieuwe modellen in de eerste maanden van volgend jaar volledig op stoom zal zijn.

Lees ook: Onthulling aanstaande: nieuwe DAF 'revolutie in de truckindustrie’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws