Nieuws Logistiek en transport
Export blijft in diep dal door tweede lockdown
Het kan en mag geen verrassing heten: het (verder) herstel van de export zit er voorlopig niet in. Nog steeds geeft 52 procent van de exporterende bedrijven te kennen last te hebben van de coronacrisis op de bedrijfsvoering. Het gaat om een omzetderving van 21 procent in december vergeleken met een jaar geleden, min of meer stabiel en vergelijkbaar in omvang met de laatste maanden van 2020.

Vrachtwagens op weg naar het Verenigd Koninkrijk in de haven van Hoek van Holland. Foto: ANP
,,Als er al sprake was van een licht herstel in de maanden voor december, is dat voordeel weer deels tenietgedaan door alle coronamaatregelen in grote delen van de EU en andere delen van de wereld”, aldus Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex, de ondernemersvereniging die samen met Atradius verantwoordelijk is voor de maandelijkse Corona Monitor. Ook het aantal bedrijven dat groei kan noteren, blijft op 13 procent steken. Gemiddeld groeien die bedrijven met 16 procent.
Ook vooruitkijkend is het beeld van de respondenten niet fundamenteel anders dan in de afgelopen maanden. Wel schuift het verwachte herstel steeds wat naar achteren waarbij de verwachting nu is dat in de tweede helft van het jaar dit herstel breed zal doorzetten.
Lees ook: Twee weken Brexit: zo komen vrachtwagens de grens (niet) over
Problemen door Brexit
,,Naast de grote impact op de economie van verminderde vraag en andere effecten zoals reorganisaties en oplopende werkloosheid, zien we ook weer een toename van verstoorde logistieke processen’, aldus Koopman. ,,Vooral vracht over de weg en zeevracht worden vaker genoemd dan de maanden ervoor. Verstoringen over de weg zijn deels verklaarbaar door de reisbeperkingen van de tweede lockdown en de nodige problemen in december in de goederenstromen naar het Verenigd Koninkrijk vanwege Brexit. Verstoringen in de zeevracht worden onder andere veroorzaakt door een gebrek aan containers op de juiste locaties en forse prijsverhogingen."
''Het gevaar is dat het bevorderen van export ondersneeuwt door alle andere belangrijke lopende nationale coronadossiers''
Economisch herstelvermogen groter
Koopman roept het kabinet op werk te blijven maken van het faciliteren van internationale handel. ,,Het gevaar is dat het bevorderen van export ondersneeuwt door alle andere belangrijke lopende nationale coronadossiers. Maar voor het herstel van de economie is breed herstel van de export van groot belang. Daarom is het goed dat er nu een Brexitdeal is met de Britten, al zal nog moeten blijken waar de losse einden zitten en is er nog veel werk aan de winkel. Het investeringsakkoord met China is een goede eerste stap. Dat neemt niet weg dat 33 procent van de respondenten in het algemeen handelsbelemmeringen ervaart.”
Het Verenigd Koninkrijk, China en de Verenigde Staten worden het meest genoemd in verband met handelsbelemmeringen. Het kan hierbij gaan om douanezaken, sancties, lokale wet- en regelgeving, administratieve lasten, kwaliteitseisen of oorsprongsissues. ,,Handel kan op veel fronten nog veel makkelijker. Ons economisch herstelvermogen als handelsland wordt vergroot bij gereguleerde wereldhandel zonder belemmeringen”, aldus Koopman.
Lees ook: Kredietverzekeraar: EU lijdt 10 miljard euro exportverlies door Brexit