Nieuws Logistiek en transport

Cargoloop moet goederen razendsnel door Randstad gaan vervoeren

Er komt onderzoek naar een innovatief hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend.

Rianne de Zeeuw-Heus (AD) 23 januari 2021

Cargoloop bloemenveld model

Een impressie van de cargoloop. Beeld: Thierry Schut/Hyperloop Development Program

We zijn in het jaar 2050, schetst AD een toekomstige situatie. Je hebt een groot groente- en fruitbedrijf in het Westland en elke dag gaan er honderden pallets met verse producten naar de Rotterdamse haven, Schiphol of de ferry in Hoek van Holland. Niet met vrachtwagens, zoals vroeger in 2020, maar via buizen. Via een station middenin je bedrijfshal laad je de pallets in voertuigen die aan een rails hangen. En weg zijn ze, binnen mum van tijd naar een klant of volgend transportmiddel.

Onderzoek naar mogelijkheden in de Randstad

Als het aan het Hyperloop Development Program ligt, is dit de toekomst. Diverse overheidsinstanties (gemeente Westland, gemeente Haarlemmermeer en provincies Zuid-Holland en Noord-Holland) en grote bedrijven tekenden onlangs een convenant om te onderzoeken of zo’n hyperloop voor vracht, oftewel: cargoloop, mogelijk is in de randstad. Ontwikkelaar Hardt Hyperloop uit Delft leidt het onderzoek.

"We gaan natuurlijk geen hyperloop over Haagse achtertuintjes aanleggen. Juist voor dit vraagstuk hebben we die overheden zo keihard nodig"

Rik Roeske, projectleider Cargoloop Holland

,,Volgens ons is Nederland het ultieme land om te beginnen met een cargoloop. De Randstad is ontzettend druk met veel logistieke processen op een klein stukje land. We zijn ervan overtuigd dat een cargoloop een grote verbetering kan aanbrengen in het vervoeren van vracht”, zegt Rik Roeske, projectleider van Cargoloop Holland.

Vermindering van onderhoudskosten aan de bestaande infrastructuur

De lageluchtdrukbuis van een cargoloop zal ongeveer 2 meter breed zijn en kan boven- of ondergronds worden gemaakt. De voertuigen hangen, of zweven eigenlijk onder een rails door middel van magneten en worden aangedreven met elektriciteit. Het vervoersmiddel zou een vermindering van onderhoudskosten aan de bestaande infrastructuur betekenen en verlichtend werken voor de fileproblematiek. Ook zou een sterke verbetering van de luchtkwaliteit in de Randstad worden bewerkstelligd, door het reduceren van CO2-emissies.

Het Hyperloop Development Program, waar Hardt onderdeel van uitmaakt, kreeg eind december al 4,5 miljoen subsidie van de overheid. Nog eens 30 miljoen komt uit het bedrijfsleven. Ze werken samen met andere grote bedrijven, zoals de NS, Vattenfall, BAM en Tata Steel. De ondertekenaars van dit convenant leveren geen geld, maar denken mee met het onderzoek. ,,Ik zie het als morele ondersteuning, zodat we alle onderzoeken kunnen doen die nodig zijn voor de ontwikkeling van Cargoloop Holland.

Tekst gaat verder onder de kaart met daarop het traject tussen de Rotterdamse haven, Westland en Schiphol. Beeld: Hyperloop Development Program

Onderzoek gericht op snel vervoer versproducten

Het onderzoek richt zich nu op het vervoeren van versproducten, die vanwege de beperkte houdbaarheid gebaat zijn bij snel vervoer en weinig vertraging. Planten, bloemen, groenten en fruit dus. Het Westland is de ultieme plek om te beginnen. In het kassengebied worden die producten gekweekt en er is een grote agrosector, met handelsbedrijven die groente en fruit exporteren.

Inmiddels heeft ook PostNL het convenant getekend en wordt dus ook de mogelijkheid onderzocht om post of pakketjes door de lageluchtdrukbuizen te vervoeren. Onder andere Schiphol, de Dutch Flower Group, gemeente Rotterdam, gemeente Westland, groentehandelaar The Greenery, het Groente en Fruithuis en Greenport Duin- en Bollenstreek hebben ook getekend.

Tekst gaat verder onder de zogenaamde pod zoalsdeze eruit komt te zien als de cargoloop gerealiseerd wordt. Beeld: Hyperloop Development Program.

De twee belangrijkste vraagstukken volgens Roeske zijn: wat wil de markt en kunnen wij dat bieden? En een andere grote uitdaging: hoe pas je een hyperloop in een landschap dat al zo drukbezet is als de Randstad? ,,We gaan natuurlijk geen hyperloop over Haagse achtertuintjes aanleggen”, zegt Roeske. ,,Juist voor dit vraagstuk hebben we die overheden zo keihard nodig.”

Eerste stap naar groot Europees hyperloop netwerk

Het onderzoek is een eerste stap naar een groot Europees hyperloop netwerk, dat loopt tussen grote Europese steden. Zo’n netwerk zou het mogelijk maken om goederen in slechts uren in plaats van dagen door Europa te verzenden, en wereldwijd in een kwestie van dagen.

Wie het netwerk uiteindelijk gaat exploiteren, hoe deze manier van vervoeren qua prijzen kan concurreren met de huidige transportsector en hoe fijnmazig het netwerk kan worden, is allemaal nog onderdeel van het onderzoek. De eerste resultaten worden in de loop van 2022 verwacht.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.