Actueel

Lokale Delftse bierbrouwers flink in opmars

beeld deondernemer
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Witbier en wijn uit Midden-Delfland, Westlandse speciaalbieren en Delftse trippels en bokbieren: de variatie aan lokale bieren en wijnen is groot.

BierhistorieDelft mocht zich rond 1480 dé bierstad van het toenmalige Holland noemen. De stad kon toen bogen op ongeveer 200 actieve brouwerijen. Die tijden zijn voorgoed voorbij, maar de Prinsenstad heeft nog steeds twee brouwerijen: Stadsbrouwerij de Koperen Kat en de Bierfabriek.

De vraag naar lokale bieren neemt dan ook toe, zo constateert 'bierhistoricus' Aad van der Hoeven. De 59-jarige Delftenaar staat in de regio bekend als groot bierkenner. Al bijna tien jaar lang exploiteert hij Bierhistorie Delft.

Lees verder onder de advertentie

ProeverijenNiet alleen produceert en verkoopt hij lokale bieren uit Delft en Midden-Delfland, Van der Hoeven verzorgt ook proeverijen én historische bierwandelingen. Want daar komen mensen toch voor: bier en verhalen.

Bierhistoricus Aad van der Hoeven tussen de lokale bieren

Van der Hoeven: ,,Zeker weten. Bier drinken en zeker speciale, lokale soorten, is flink in opmars. Dat merk ik bij mijn proeverijen en rondleidingen langs 'historische bierplekken' in Delft. En aan alle mensen uit de regio die speciaal naar Bierhistorie Delft komen, en interesse tonen voor lokale bieren. Die drinken net zo makkelijk met veel plezier een witbiertje uit Midden-Delfland of Westland als een speciaal bier uit Delft.''

Lees verder onder de advertentie

BiercultuurHet feit dat Van der Hoeven bij zijn rondleidingen ook interessante verhalen vertelt ('Ik hoop tenminste dat ze leuk zijn') geeft volgens hem een extra lading. ,,Ik vertel er allerlei zaken bij: welk bier er op een bepaalde plek werd gebrouwen, waar de bieren oorspronkelijk vandaan komen. Mensen vinden dat interessant, al die weetjes over bieren. Genieten van speciale, plaatselijke bieren en kennis nemen van de historie ervan. Dat is een mooie combinatie.''

De tijd van 200 bierbrouwerijen in Delft is, zoals gezegd, voorgoed verleden tijd. Dat aantal keert nooit meer terug. ,,Maar vergis je niet: de biercultuur is wel helemaal terug en groeit nog steeds. Dan heb ik het niet alleen over Delftse bieren, maar ook over bijvoorbeeld de Midden-Delfland bieren en Westlands Goud, de puur Westlandse biertjes,'' weet Van der Hoeven.

VrouwenDe belangstelling voor lokale bieren blijft daarbij niet beperkt tot mannen alleen. Van der Hoeven: ,,Zeker niet. Het aantal vrouwen dat speciale bieren drinkt, neemt toe. Ik krijg steeds meer vrouwen bij proeverijen en rondleidingen. En ook zij komen uit de hele regio: lang niet alleen uit Delft, maar ook uit Den Haag, Westland en Midden-Delfland. Vrouwen houden ook van bier'', weet de bierkenner.

Lees verder onder de advertentie

Dat laatste kan Ton Verbraeken van Westland Bieren bv in Wateringen alleen maar beamen. ,,Er is zeker een groeiende belangstelling voor lokale bieren. En we vergeten daarbij de dames niet. Man, de helft van de bevolking is vrouw! Waarom zou je je beperken tot mannen als het gaat om het drinken van speciale bieren, van lokale merken? Je moet de vrouw erbij betrekken, de bieren ook voor hen interessant maken. En dat gebeurt ook, dat doen we bij Westland Bieren. Mijn nieuwste bier is bijvoorbeeld een hit bij de vrouwen. Dat gaat erin als koek: witbier met honing en een alcoholpercentage van 5,5 procent. Loopt echt als een trein'', lacht Verbraeken.

WijnboerderijDe groeiende belangstelling voor lokale dranken houdt echter niet op bij bier. Integendeel, zouden Louise Holland en Joke Aartsen willen zeggen. De eigenaren van de Wijnboerderij, aan de rand van Midden-Delfland tussen Vlaardingen en Maasland, 'bedienen' zowel Midden-Delfland, Westland en Delft en omstreken als de Rotterdamse regio. De bourgondische liefhebbers Holland en Aartsen begonnen al in 1986 met een wijnmakerij. In die beginperiode beperkte het assortiment zich met name tot wijnen van fruit, die er overigens nog steeds zijn.

Lokalen bier en wijn uit Midden-Delftsland en Westland

Lees verder onder de advertentie

Louise Holland: ,,Zoals een droge, harsachtige wijn van appels. Die combineert heel goed met bijvoorbeeld kaasgerechten. Daarnaast hebben we een rosé wijn van rabarber, heel goed te doen met forel, zalm en mosselen, en een volle kersenwijn, voortreffelijk bij lamsvlees.''

Voor compagnon Aartsen is het al jarenlang hard werken. En dat neemt alleen maar toe, gezien de groeiende populairiteit van hun lokale wijnen. Ze worden allemaal gemaakt van druiven die in de eigen wijngaard van een halve hectare groot groeien.

AmbachtelijkAlles gebeurt met de hand, van snoeien tot oogsten. En er worden geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt, zo verzekert Louise Holland, die met Aartsen niet alleen wijnen verkoopt, maar ook wijnproeverijen verzorgt. Geheel verzorgd, met een keur aan hapjes, van zalm en kaas tot kip en huisgemaakte tapenades. Ook stellen de dames complete buffetten samen voor partijen en feesten.

Lees verder onder de advertentie

Maar het is allemaal begonnen met de productie van plaatselijke wijnen van Midden-Delflandse druiven. De wijngaard herbergt inmiddels verschillende druivenrassen voor witte wijn: Solaris, Chardonnay, Rayon d'or, Auxerrois, Huxelrebe, Palatina en Bianca. De druivenrassen zijn volgens Holland en Aartsen 'goed te mengen.'

De rode wijn wordt geperst van de Dornfelder, Regent, Rondo, Landal en Leon Millot. Louise Holland: ,,Hiermee krijgen we een authentieke, Midden-Delflandse rode wijn met een vleugje braam in het bouquet. En naast wit en rood produceren we soms ook, afhankelijk van het weer, een rosé.''

Met de wijngaard is volgens Holland 'in Midden Delfland een oude traditie in ere hersteld'. ,,Mensen vinden het prachtig als je vertelt over hoe wij hier zelf de wijnen maken, hoe wij alles met de hand doen. Het echte ambacht. Ja, dat is hard werken, maar het levert zoveel moois op.''

Lees verder onder de advertentie