Nieuws Actueel

Lokale super wil via app af van voedselverspilling

De vestigingen van Albert Heijn in Arnhem (Schuytgraaf) en Elst (Valburgseweg) en de Spar in Dieren (Cederlaan) zijn sinds deze week aangesloten bij Afgeprijsd, een app die voedselverspilling tegen moet gaan, schrijft De Gelderlander.

Lex Halsema | Foto: ANP 6 januari 2017

Ah 23

Theo Driessen, van de gelijknamige Albert Heijn vestigingen in Arnhem en Elst, hoopt met deelname aan de app het weggooien van voedsel tegen te gaan. "Veel van onze klanten zijn wel geïnteresseerd in afgeprijsde producten, maar weten bij het maken van het boodschappenlijstje nog niet welke producten met korting te koop zijn. Met deze app van NoFoodWasted komt daar verandering in."

Nofoodwasted

De gratis in de App Store (Apple) en Play Store (Android) te downloaden applicatie Afgeprijsd komt uit de koker van Nofoodwasted uit Den Bosch. Een tech-bedrijf dat is opgezet door August de Vocht. Dit vanuit het principe dat een duurzame maatschappij alleen echt van de grond komt als er ook een verdienmodel onder ligt. "Ik stoorde me heel erg aan het voedsel dat door supermarkten weggegooid moet worden omdat het over de datum is. Dan kun je twee dingen doen, met een spandoek bij een gebouw gaan staan en zeggen dat je boos bent, of met een praktische oplossing komen", zegt De Vocht.

Dat 'iets' werd de app Afgeprijsd. Die is voor gebruikers gratis, maar de aangesloten supermarkten betalen voor de toegang tot de app. Hoeveel willen zowel De Vocht als de deelnemende winkels niet zeggen.

Vuilnisbak

Winkelbedrijven kiezen er vaak zelf al voor om artikelen die de houdbaarheidsdatum naderen goedkoper aan te bieden. Producten die over de datum gaan moeten worden weggegooid, waar door er jaarlijks voor 400 miljoen aan voedingsmiddelen vanuit de Nederlandse supermarkten de vuilnisbak in gaat.

Op de app kunnen supermarkten per dag aangeven wat ze hebben afgeprijsd. "En ook klanten letten daar op, met deze app gaat dat makkelijker en gaat vooral de hoeveelheid weg te gooien voedsel flink omlaag", zegt De Vocht.