Nieuws Actueel

Los Toros kan eindelijk weer aan opbouw denken

Een geblakerde gevel, gesprongen ruiten en dichtgespijkerde deuren. Dik vier maanden na de brand van 19 november oogt het pand van Los Toros aan de Haagdijk in Breda nog altijd desolaat. Niet voor lang meer, bezweert eigenaar van het Argentijnse grillrestaurant Ramy Hormis. De sloopvergunning is gisteren aangevraagd. Nu wil hij doorpakken. Over een paar maanden moet de tent weer open zijn, meldt BN/DeStem.

Tom Hayes | Foto: Ramy Hormis 25 maart 2016

Los Toros

"Klanten bellen nog steeds voor reserveringen. Sommigen denken dat we weer open zijn. Anderen weten niet eens dat hier een brand is geweest", vertelt Hormis. "Maar als we het vertellen, bieden ze meteen hun hulp aan. Dat is zo fijn. Dat houdt je sterk, geeft motivatie."

MuurschilderingDe vaste gasten werden door hem en mede-eigenaar Rony Shamon betrokken bij de plannen voor de heropbouw van het restaurant. "We hebben gevraagd wat ze graag terug willen zien in de zaak. De een vindt de hoge rugleuningen die als afscheiding dienden fijn, de ander niet. Een gast heeft ook al aangeboden de oude muurschilderingen opnieuw te plaatsen."

De tekening voor de nieuwe indeling heeft hij inmiddels ingediend bij de pandeigenaar. "Het tuintje achter het pand betrekken we nu bij het restaurant. Daardoor wordt het wat langer."

Gedreven als hij is, wil Hormis liever gisteren dan vandaag aan de slag. Dat kan echter pas als de sloopvergunning is goedgekeurd. En als de buurman een nieuwe brandwerende wand heeft geplaatst. Maar de eigenaar kan alweer genieten na de donkere maanden. "Het ziet er weer een stuk beter uit dan een paar weken geleden. Alles werd zo lang vooruit geschoven. Dat demotiveert."

VerzekeringWat niet echt hielp: alle papieren, onder meer die van de verzekering, sneuvelden in de brand. Om alles weer op orde te krijgen en te kunnen overleggen, daar ging heel wat tijd overheen.

In die periode hebben de mannen van Los Toros toch even gedacht elders hun heil te zoeken. Ze kregen aanbiedingen uit verschillende hoeken. "Maar we zijn gelukkig op deze plek. Blij met de pandeigenaar. Los Toros hoort bij Breda, hoort op de Haagdijk. En als we eenmaal weer open gaan, later dit jaar, zijn we hier om te blijven."