Nieuws Actueel

Luchtreclame: goedkope en effectieve marketingtool (video)

Een marketingtool die zijn oorsprong kent in de jaren veertig, houdt zelfs in het huidige digitale tijdperk moeiteloos stand. “Iedereen kijkt automatisch omhoog als er een reclamevliegtuig over vliegt.” Een gesprek met Cris Neidt, directeur van luchtvaartonderneming CNE-Air.

Vincent Krijtenburg | Foto's/video: Vincent Krijtenburg 6 maart 2017

Crisneidt vkr

Cris Neidt (67) begon in 2008 luchtvaartbedrijf CNE-Air. Tot die tijd was hij directeur bij bouwbedrijf Aan de Stegge in Roosendaal. Daar heeft hij naar eigen zeggen in zeventien jaar tijd het bedrijf nieuw leven in geblazen. “Toen ik binnenkwam deed het bedrijf 10 miljoen gulden, toen ik wegging was dat 60 miljoen euro. Ik had in 2008 de leeftijd om te stoppen en ik had zelf ook het gevoel dat het tijd was om te stoppen.” Bas Moens nam het directeurschap over en Neidt ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij besloot een bedrijf op te richten dat aansluit bij zijn grote passie: luchtvaart.

Crisis

Hij had naar eigen zeggen geen beter moment kunnen uitkiezen om het bedrijf te beginnen. “Ik begon net voordat de recessie zijn intrede deed in ons land. Het dreigde toen minder goed te gaan met veel bedrijven, dus moesten ze hun producten in de markt zetten. Dan is luchtreclame vaak toch de beste optie. Bovendien valt het meestal binnen het marketingbudget van bedrijven.” Een vlucht met reclamesleep kost 350 euro per uur exclusief, gerekend van de start tot de landing. “Een gemiddelde vlucht duurt anderhalf uur. Voor grote vluchten zijn de vliegtuigen makkelijk vijf uur weg. Dan vliegen we naar Texel toe langs de kust en dan over het water weer terug.”

Raket

Het klantenbestand van CNE-AIR is erg divers. Van makelaar tot restaurant en van metaalbedrijf tot administratiekantoor. Met name in de zomer wordt er veel voor Unilever gevlogen. De multinational gebruikt luchtreclame voor het promoten van hun ijsjes. “We slepen voor hun een doek met daarop een Raket-ijsje van negen meter hoog en 26 meter lang. We maken ook reclame voor Kips leverworst (Zwanenberg Food Group red.), radiostation Sublime FM, Vodafone en noem het maar op. “

Smartphone

Luchtreclame is en blijft een effectieve marketingtool volgens Neidt. Zelfs mensen die hun aandacht op hun smartphone richten, kijken op als er een vliegtuig op 400 meter hoogte over komt vliegen. “Er wordt regelmatig een beroep op ons gedaan door particulieren voor huwelijksaanzoeken. Maar ook grote bedrijven zoals Vodafone weten ons te vinden.” De reacties die Neidt van nieuwe en bestaande klanten krijgt, zijn louter positief. “Een van mijn nieuwe klanten is Maxaro, een specialist in sanitair en tegels‎. Ik belde hen vrijdags op. Zaterdags was het vliegtuig met zijn reclame nog maar net in de lucht en hij belde al op of ik de volgende dag ook voor hem wilde vliegen.”

Omzet

Jaarlijks vliegt CNE-Air gemiddeld 1500 vlieguren met een reclamesleep. Daarnaast worden twee grotere vliegtuigen verhuurt aan parachutisten in Duitsland en Engeland. Het luchtvaartbedrijf heeft een jaaromzet van ongeveer zeven ton. Negen jaar na de start van het bedrijf zijn er zwarte cijfers zichtbaar na een miljoeneninvestering in vliegtuigen.

Personeel

De thuisbasis van CNE-Air is het onlangs vernieuwde Breda International Airport (BIA), voorheen bekend als vliegveld Seppe in Bosschenhoofd. Van de zeventien vliegtuigen die CNE-Air in het bezit heeft staat zeker de helft op BIA gestationeerd. Er werken vier mensen bij het bedrijf. Zij houden zich bezig met de administratie en het klaarmaken van de luchtreclameslepen. De piloten zijn allemaal freelancers. Zelf kruipt Neidt nog regelmatig achter de stuurknuppel voor hobby- of fotovluchten. Reclamevliegen doet Neidt niet. “Daar heb ik geen tijd voor ik moet het allemaal organiseren op de grond.”

Kleinschalig

Breda International Airport is een klein vliegveld met relatief weinig vliegbewegingen. Dat is een groot voordeel volgens Neidt. “Op vliegveld Zestienhoven (Rotterdam The Hague Airport red.) ben je bijvoorbeeld een uur bezig om binnen te komen, en dan moet je nog je teksten gaan uitleggen, dat is bijna niet te doen. Dat komt omdat er veel andere vliegtuigen zijn waar je dan rekening mee moet houden. Vliegen vanaf Breda International Airport scheelt een hoop rompslomp en de communicatielijnen zijn kort.”

Traditioneel

De meeste vliegtuigen van CNE-Air zijn van het type Piper Pawnee. Dat is tevens het favoriete vliegtuig van de directeur. “Echte werkpaarden zijn het! Ze hebben veel motorvermogen en zijn vrij licht qua constructie. Daardoor kunnen ze veel trekken.” De Pawnee stamt uit de jaren tachtig. De techniek om de sleepletters aan elkaar te koppelen is minstens net zo oud. Behoefte aan een modern systeem heeft Neidt niet. “Als je ziet hoe het in elkaar zit dan zul je verbaast zijn hoe makkelijk het is. De letters van twee meter hoog worden aan elkaar gemaakt met een houtje-touwtje-systeem. Ik heb geen behoefte om dit systeem te moderniseren want dit werkt prima. Er is nog nooit een lusje los geraakt.”

  • Type: Piper Pawnee
  • Bouwjaar: 1959 - 1981
  • Lengte: 8 meter
  • Spanwijdte: 11 meter
  • Gewicht: 662 kilogram
  • Topsnelheid: 188 km/h

We maken gebruik van freelance piloten. Ik moet het allemaal organiseren op de grond

Cris Neidt, directeur van CNE-Air