Nieuws Actueel

Lunchroom in duiventil Chinees

College akkoord met plan voor spookpand in Hardenberg.

Ruud de Jager 29 maart 2016

Tafel pixabay1065

Voormalig Chinees restaurant China Garden, op de hoek van de Hardenbergse Voorstraat en de Kruisstraat, staat op de nominatie voor sloop. Op de plek van het 'spookpand' komt een lunchroom, met daarboven vier wooneenheden voor starters en alleenstaanden.

Het witgepleisterde pand kreeg de naam spookpand omdat omringende middenstanders lange tijd geen levende ziel in het lege pand zagen verschijnen. Wel stonden de bovenramen een jaar lang wijd open, waardoor duiven op de eerste etage hun thuisbasis vonden.

Doorn in oogBezorgde middenstanders trokken aan de bel bij de SCSH, de stichting die het centrum van Hardenberg een warm hart toedraagt. China Garden sloot officieel op 31 december 2014. Het pand verpauperde en was een doorn in het oog van de gemeente en de middenstanders. Inmiddels ligt er een concreet plan, ingediend door Y.Y. Pin Holding uit Almere. Architect Robin Kleis van Dedem Architectuur uit Dedemsvaart heeft een ontwerp gemaakt voor een lunchroom op deze plek, waar een horecabestemming op rust.

BestemmingsplanOp de eerste en tweede etage komen vier wooneenheden voor starters en alleenstaanden. Het Hardenbergse college heeft inmiddels ingestemd met de plannen. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het is nog niet bekend wanneer met de sloop wordt begonnen.

Aan de andere zijde van de winkelstraat, op de hoek Oosteinde/ Stationsstraat, komen zoals bekend appartementen. Drie voormalige winkels zijn daarvoor gesloopt. Deze appartementen worden gebouwd door Oude Lenferink Bouw BV. Ze zijn bestemd voor jongeren en starters op de woningmarkt. Hiervoor is het ook nodig de bestemming te veranderen van winkels naar woningen. De procedures hiervoor zijn gestart. Na de sloop van de panden Oosteinde 23, 25 en 27 is het terrein tijdelijk ingericht als groenperk.