Nieuws Maakindustrie

Op volle toeren draaiende maakindustrie zorgt voor groei economie rond Eindhoven: ASML is de motor

De economie rond Eindhoven groeit flink. Het komt doordat de maakindustrie in dit deel van Nederland op volle toeren draait. Belangrijke motor achter deze groei is chipmachinemaker ASML. Hoofdbreker is het tekort aan goed opgeleid personeel.

Merlijn van Dijk (ED) 2 september 2021

ASML motor groei economie rond Eindhoven

Een onderzoeker bij ASML is bezig met de nieuwste ontwikkelingen op vlak van chipproductie. Foto: ASML

Langzaam krabbelt de Nederlandse economie op na een jaar vol beperkingen door corona. Ondertussen floreert de bedrijvigheid in deze regio als vanouds, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie in Zuidoost-Brabant groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met 13 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Eindhovens Dagblad. Dat is misschien niet opzienbarend. Vorig jaar lag Zuidoost-Brabant, net als de rest van Nederland en de hele wereld immers op zijn gat dankzij corona. Maar ook ten opzichte van 2019, voor corona dus, noteert het CBS een groei van 5 procent. Dat terwijl de Nederlandse economie als geheel nog iets kleiner is dan in 2019.

Lees ook: Batterijmaker LeydenJar haalt 22 miljoen op, 'nu werken aan massamarkt'

Nergens was de groei zo groot als in Zuidoost-Brabant

Het gaat desondanks op meer plekken in Nederland goed. In de helft van de 52 regio’s waar het CBS Nederland in onderverdeelt, was sprake van groei ten opzichte van twee jaar geleden. Maar nergens was de groei zo groot als in Zuidoost-Brabant.

Om een ‘schuldige’ aan te wijzen voor deze overdaad kijkt het CBS in bekende richting: de industrie. Bedrijven uit deze regio maken vrachtwagens, bussen, elektronenmicroscopen, automatische versnellingen voor elektrische fietsen, vliegtuigonderdelen, metaalprinters, textiel en nog veel, veel meer.

"ASML is goed voor ruim een derde van alle omzet van de Nederlandse machine-industrie"

De grootste groeier is de machine-industrie

En ja, ook chipmachines natuurlijk. Eerder al meldde het CBS dat Nederlandse fabrieken nog nooit zo productief waren als in juni van dit jaar. Grootste groeier was de machine-industrie, het segment waarbinnen de chipmachinemaker ASML valt. Dat Veldhovense bedrijf is goed voor ruim een derde van alle omzet van de Nederlandse machine-industrie.

Een blik op de cijfers van ASML illustreert ook dat het goed gaat. Het tweede kwartaal van 2019 werd in Veldhoven 476 miljoen euro winst gemaakt. Een winst die destijds hoger lag dan verwacht. De winst in het tweede kwartaal van dit jaar? Net iets meer dan een miljard euro.

Lees ook: ASML kan door coronacrisis wereldwijde vraag naar chipmachines amper bijbenen

Eindhoven en regio vragen kabinet geld om te investeren in tech en toptalenten

De regionale groeicijfers waren eerder dit jaar al aanleiding voor de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers om meer overheidsgeld voor deze regio te vragen. April dit jaar vroeg Brainport het kabinet structureel 60 miljoen euro te investeren in technologie en toptalent in deze regio.

Het economische succes zorgt overigens ook voor hoofdbrekers. Meerdere bedrijven uit deze regio gaven eerder al aan te kampen met tekorten aan bijvoorbeeld plastics, metalen en vooral chips. Ook naar technisch personeel is het vaak hard zoeken en niets vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws