Nieuws Maakindustrie

Broers Timo en Robbin runnen bedrijf met een eeuwenoud product: de schanskorf

Buiten kom je ze op allerlei plekken tegen, maar de naam van die met steen gevulde afscheidingen is minder bekend: schanskorven. Maakt voor de broers De Bruijn van Schanskorfgigant niet uit. „Wie hiernaar op zoek is, weet ons wel te vinden.”

Nicole Besselink (AD) 27 juni 2023

Robbin Timo de Bruijn binnen

Broers Robbin (32, links) en Timo de Bruijn (30) timmeren in Nederland en Duitsland aan de weg met de onlineverkoop van schanskorven: staalmatten opgevuld met stenen. Foto: Annina Romita

Staalmatten en stenen, daar draait alles om bij de broers De Bruijn. Met het staal kan Timo zo’n beetje elk denkbaar tuinmeubel in elkaar zetten: van bloembak en bankje tot barbecue en open haard. Vul ze op met stenen en zie daar: een schanskorf. In tuinen en parken duiken ze de laatste jaren steeds vaker op, maar ze worden al sinds de middeleeuwen gebruikt als fortificatie.

Een bezweken schutting vormde het startschot voor hun bedrijf. „Een schanskorf leek me altijd al een mooie grensafscheiding”, vertelt Timo in het AD. „Toen de schutting bij ons huis het in 2018 begaf, ben ik op zoek gegaan naar een producent. Ik kwam daar de hal binnen en dacht: dat zou ik ook wel kunnen.”

'''s Avonds reed ik met een aanhangertje vol staalwerk terug om hier korven in elkaar te zetten voor mijn eigen verkoop. Dat werd steeds lastiger om te combineren''

Timo de Bruijn

Opgegroeid tussen ondernemersgezinnen, vrienden werden ondernemers

Het ondernemerschap trekt Timo (30) dan al jaren. In Boekelo groeide hij op tussen de ondernemersgezinnen. Later ontpopten zijn vrienden zich tot ondernemers. „Ik zag hoe vrij ze waren, terwijl ik in ploegendienst werkte en veel verjaardagen en feestdagen miste. Ik wilde niet langer een nummertje zijn, maar zelf bepalen wat ik doe.”

Timo zegt zijn baan op en gaat in de leer bij Gardeco in Baak, een van de pakweg tien Nederlandse bedrijven die zich helemaal toeleggen op het maken van schanskorven. „Daar laste ik drie dagen per week in de hal. ’s Avonds reed ik met een aanhangertje vol staalwerk terug om hier korven in elkaar te zetten voor mijn eigen verkoop. Dat werd steeds lastiger om te combineren.”

Lees ook: Ondernemende broers (18 en 23) brengen metalen rietjes naar ons land

Een hele omschakeling: van 8 tot 5 naar het ondernemerschap

Met de boel op de rit roept Timo de hulp in van zijn broer Robbin (32): hij heeft een webshop nodig. „Ik werkte toen als ingenieur in de koudetechniek en wist wel wat van ict en websites”, vertelt Robbin. „Het werk was al snel niet meer met mijn baan te combineren. Ik vond het een hele omschakeling, van 8 tot 5 naar het ondernemerschap. Maar nu wil ik niet meer terug.”

Dat het woord ‘schanskorf’ bij veel mensen niet op het puntje van de tong ligt, maakt volgens de broers niet uit. „Het is een nicheproduct”, zegt Robbin. „Mensen die naar dit product op zoek zijn, kennen dat woord wel en weten ons te vinden.” Bovendien weet hun zus veel van SEO: hoe je met je product hoog komt te staan bij de Google-zoekresultaten.

Staalmatten en stenen, daar draait alles om bij de Schanskorfgigant. Maandelijks wordt de voorraad stenen op het bedrijfsterrein aangevuld. Nieuwbouwplannen zijn afgeblazen: te onzeker. Foto: Annina Romita

Binnenkort gaan er ook korven naar Curaçao

„We zetten onze schanskorven in de markt als doe-het-zelfproduct”, legt Robbin uit. „We kunnen alles op maat maken en het is daarna makkelijk zelf te plaatsen. Tachtig procent van de particulieren die bij ons iets bestelt, kiest daarvoor. Als we het hele land door zouden rijden om de schanskorven te plaatsen, wordt het voor de klant ook veel duurder.”

De uitvalsbasis van de broers zit aan de Haaksbergerstraat, net buiten Hengelo, op het terrein van een grondverzetbedrijf dat ook bedrijfshallen verhuurt. „Het was de enige plek waar we ook de heftruck en shovel konden gebruiken”, vertelt Robbin. Eén blik op de bergen grind buiten en het is duidelijk dat zonder die krachtpatsers niet te werken valt voor de broers. Ondertussen hebben ze hun eigen machines.

''Als startende ondernemer werk je wel drie keer zoveel als bij de baas, maar wij bouwen aan iets veel groters''

Timo de Bruijn

Op de shirts van de mannen prijken twee bedrijfsnamen: Schanskorfgigant en Gabionwelt. „Hier is schanskorf nog niet zo’n bekend woord, maar in Duitsland weet iedereen wat Gabionen zijn”, zegt Timo. „Misschien wel omdat ze meer gesteente voorhanden hebben om te gebruiken. Onze omzet in Nederland en Duitsland is nu bijna gelijk. Binnenkort gaan er ook korven van ons naar Curaçao.”

Naar Drachten voor een project in een nieuwbouwwijk

De broers maken hun eerste vliegjaren in turbulente tijden. Eerst corona, daarna de oorlog in Oekraïne. „Dat heeft allemaal veel invloed gehad op de materiaal- en transportprijzen”, zegt Timo. „Het is voor ons een sneeuwbaleffect. Elke stap in de keten is duurder geworden. We zouden gaan bouwen in Enschede, maar hebben de grond teruggegeven. Het is ons nu te onzeker.”

Timo kijkt op zijn horloge. Vijf uur. Hij moet nog naar Drachten voor een project in een nieuwbouwwijk. Is het ondernemerschap wat hij ervan had verwacht? „Als startende ondernemer werk je wel drie keer zoveel als bij de baas, maar wij bouwen aan iets veel groters. En als ik tussendoor even naar de dokter moet, kan dat nu zonder aanvraag of overleg. Nee, ik ga nooit meer terug in loondienst.”

Lees ook: Ondernemende broers Jens (13) en Jules (11) timmeren aan de weg met échte Limburgse vlaaien

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws