Nieuws Maakindustrie

Groei en krimp tegelijk: Bij VDL heeft Willem van der Leegte ontslagen én 600 vacatures

Emotie en frustratie. De ontslagen bij VDL Nedcar doen pijn bij Willem van der Leegte. Maar hij kan ook nog lachen. Want gelukkig groeit het overgrote deel van de ruim honderd VDL-bedrijven hard door.

Peter Scholtes 4 september 2023

Willem van der leegte vdl nedcar ontslag personeel

Hij valt even uit zijn rol. De altijd rustig formulerende Willem van der Leegte verheft zijn stem. ,,We doen er het maximale aan om zo weinig mogelijk mensen te ontslaan bij VDL Nedcar", zegt de VDL-baas. Hij klinkt verbeten.

De vraag was hoeveel banen VDL op dit moment denkt overeind te kunnen houden bij de autofabrikant die per 1 maart 2024 opdrachtgever BMW ziet vertrekken in Born. Per 1 november als de productieaantallen van de Mini's al teruglopen worden 1800 van de 4000 medewerkers ontslagen. Voor hoeveel van de resterende 2200 mensen er zicht is op behoud van hun baan is niet duidelijk.

Lees ook: VDL kondigt massaontslagen aan bij autofabriek Nedcar

‘Honderden banen’ verwacht Van der Leegte in stand te kunnen houden. ,,Voor een gedeelte van de 2200 banen zullen we realistisch moeten zijn.” Explicieter kan hij niet zijn. ,,We zijn met van alles bezig.” De productie van batterijen noemt hij als voorbeeld. Het Duitse ElectricBrands heeft interesse om stadsauto's en busjes in Born te laten maken. Maar waar het om draait: ,,We moeten orders krijgen.” Pas dan kunnen daar banenaantallen aan worden verbonden.

Krimp personeel VDL Nedcar frustrerend

Inderdaad, hij voelt emotie en frustratie. ,,Het is voor ons heel zwaar tegen mensen te moeten zeggen: we kunnen je geen baan aanbieden. Daar zit emotie in. Het is frustrerend dat we er niet in slagen die banen te kunnen laten groeien en te moeten krimpen in Born.”

Hij refereert nog aan de start van VDL Nedcar in 2012, de overname van de autofabriek door zijn vader Wim. ,,We zijn daar begonnen met het redden van 1450 banen. Dat doe je niet met het idee om daar ooit afscheid van te nemen.”

Wat steekt is dat de nieuwe opdrachtgever zo dichtbij was. Het Amerikaanse Rivian verscheurde tot tweemaal toe een contract. Een maatregel van president Biden om een elektrische auto in Amerika te subsidiëren met 12.000 dollar was de doodsteek. Voor Rivian was het interessanter om de productie in de VS uit te breiden, in plaats van om te investeren in de fabriek in Born.

Lees ook: Rivian wil toch geen elektrische busjes maken met Mercedes-Benz

Contacten met nieuwe kandidaat-opdrachtgevers leiden mogelijk alsnog tot contracten voor autoproductie. Een intentieverklaring met een niet genoemde partij werd bekendgemaakt. Voordat die auto's laat bouwen is het echter 2026.

De zorgen over VDL Nedcar overschaduwen tijdens de toelichting op de halfjaarcijfers de prestaties van het overgrote deel van de andere meer dan 100 VDL-bedrijven. De divisie toeleveringen liet een omzettoename met 234 miljoen tot 1,3 miljard euro noteren. De divisie eindproducten deed er ook een schepje bovenop, met een groei van 400 naar 437 miljoen euro omzet.

600 vacatures bij VDL

Over vrijwel de gehele linie barst het bedrijf van het werk. Nog altijd staan 600 vacatures open. Van vertraging van de economische groei zegt Van der Leegte weinig te merken. ,,De recessie is zeer beperkt. Daar hoeven we ons niet veel zorgen om te maken.”

Tevreden constateert hij dat VDL als geheel in de afgelopen jaren minder afhankelijk is geworden van Nedcar. ,,In 2018 was 60 procent van onze omzet Nedcar-gerelateerd.” In het afgelopen halfjaar was dat bijna 40 procent. ,,De rest van het bedrijf neemt de omzet grotendeels over.”

5000 VDL’ers in hightech

Zoals veel toeleveranciers profiteert VDL van de groei van ASML en andere bedrijven in de chipsector. ,,We zijn de grootste onafhankelijke toeleverancier van ASML”, meldt hij trots. Met de rekenmachine in de hand doet hij op verzoek een gooi naar het aantal VDL’ers dat werk voor de chipmachinefabrikant verricht. ,,In de hightech sector hebben we 5000 medewerkers. Daar maakt ASML een aanzienlijk deel van uit.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws