Nieuws Maakindustrie

Deze schoenmaker bleef bij zijn leest en werd de beste van Europa

Theo Frijn (33) uit Baarn is niet alleen Nederlands Kampioen Schoenpoetsen, maar mag zich ook Europees Kampioen Schoenreparatie noemen. In maart nam hij de eerste winst in ontvangst, vorige week de tweede. Hij twijfelde tot op het laatst of hij wel mee moest doen: want was hij wel goed genoeg?

Indra Jager (AD) 12 september 2020

Theo Frijn schoenmaker beste

Theo Frijn mag zich Europees Kampioen Schoenreparatie noemen. Foto: Dingena Mol

Frijn komt uit een familie van schoenmakers. Zijn vader, moeder, broer, zus, nichtje en vriendin werken of werkten allemaal in hun zaken in Baarn en Amsterdam. Iedereen heeft zo zijn eigen specialiteit, waarvan die van Frijn het onderhoud van schoenen is. Reparatie en poetsen, dus.

Volgens de schoenmaker zijn er ieder jaar meerdere wedstrijden voor schoenmakers. Die vinden vooral plaats in andere landen, zoals Rusland, omdat het vak - en de bijbehorende nette, luxe schoenen - daar populairder is dan in Nederland. Frijn maakte die competities ieder jaar mee via social media, tot er dit jaar ineens een schoenpoetswedstrijd in Amsterdam was. ,,Tja, dat was een inkoppertje natuurlijk'', zegt hij in het AD.

Schoenen zo mooi mogelijk gepoetst

Hij had twintig minuten de tijd om een paar luxe schoenen zo mooi mogelijk op te poetsen, terwijl een vijfkoppige jury over zijn schouder gluurde. ,,Zij kijken naar de diepte van de glans en hoe mooi die overloopt naar de punten, de zijkanten en de achterkanten. En dat won ik! Dat hebben we natuurlijk gevierd. We zijn met het hele gezin uit eten geweest.”

Lees ook: Run op hardloopschoenen, voorraden sportzaken en magazijnen slinken

Maar dé wedstrijd waar Frijn zijn zinnen op had gezet, moest nog beoordeeld worden. Hij had een jaar lang hele deftige, dure schoenen gedragen en ze ‘zo kapot mogelijk gelopen’, om ze vervolgens weer als nieuw te repareren. Die stuurde hij in voor het Europees Kampioenschap Schoenreparatie.

Verschrikkelijk zenuwachtig

Hoewel zijn voorbereiding feilloos klinkt, was het dat niet; de schoenmaker had de klus tot het allerlaatste moment uitgesteld. ,,Ik kwam er toen wel achter dat ik dat nooit meer zou doen. Dat was echt wel stressen, want daarvoor ben ik veel te perfectionistisch. Ik vroeg me tot op het laatste moment af of ik ze wel in zou sturen. Het maakte me verschrikkelijk zenuwachtig.”

''Normaal gesproken ben ik helemaal niet van die wedstrijden. Ik vind dat het erom gaat dat je het voor de klant altijd zo goed mogelijk doet, niet om iets te winnen''

Theo Frijn, schoenmaker

Frijn had nooit gedacht dat hij zou winnen. Hij deed juist mee omdat hij op zoek was naar bevestiging; hij wilde weten of wat hij als schoenmaker deed wel goed was. ,,Normaal gesproken ben ik helemaal niet van die wedstrijden. Ik vind dat het erom gaat dat je het voor de klant altijd zo goed mogelijk doet, niet om iets te winnen.”

Uiteindelijk behaalde hij de hoogste score die de juryleden ooit hebben uitgedeeld; van de 200 punten kreeg Frijn er 197. Daar voldoen de meeste schoenen in de winkel niet eens aan. ,,Dat is toch een bekroning op je werk.”

Lees ook: Dit Purmerendse bedrijf is wereldkampioen fietsspaken zetten

Geen gala vanwege corona

Deze winst heeft hij echter níet gevierd. Door de corona-uitbraak werd het uitreiken van de prijs keer op keer verschoven, tot ineens bekend werd dat er helemaal geen gala zou zijn maar een bekendmaking op social media. ,,De jeu was er daardoor wel af.”

Dus zit er maar één ding op: met de winst van het schoenpoetsen heeft hij zich geplaatst voor het wereldkampioenschap in Japan in 2023. Daar gaat de Baarnse schoenmaker natuurlijk óók winnen. ,,Dat is toch waar je het voor doet.” En voor de schoenreparatie is er volgend jaar ook weer kans op een feestje.

In de tussentijd vermaakt Frijn zich met alle felicitaties die de hele dag binnenkomen. Via social media, maar ook in de zaak in Baarn, waar het allemaal is begonnen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.