Nieuws Actueel

Bouwbedrijf Maas-Jacobs bouwt voor de toekomst

Maas-Jacobs valt op met veel herbestemmingsprojecten, aldus BN De Stem. Slopen doen ze niet graag. ‘Maak het tot iets unieks.’

Geert Nijland | Foto: René Schotanus/ Pix4profs 28 oktober 2016

Bouw 1065

Van specialist in kunststofkozijnen tot ontwikkelaar van aansprekende binnenstedelijke bouwprojecten in West-Brabant. Het Zundertse bouwbedrijf Maas-Jacobs van René (60) en zoon Kris (32) Maas begint steeds meer op te vallen. Het bouwde onder meer 't Sas en de Gasthuyspoort in Breda. In Zundert werd het voormalige St. Annaklooster gered van de slopershamer en herontwikkeld. In Baarle-Nassau verrees het wooncomplex Huys Bruheze in de stijl van de Amsterdamse school. En in Bergen op Zoom werden de monumentale Blokstallen herbestemd.

René: "Toen ik mij in de jaren tachtig specialiseerde in kunststofkozijnen was dat volstrekt nieuw. Bouwbedrijven hadden hun eigen timmerwerkplaatsen, maar kunststof... Nee. Ik wilde wat anders en kon destijds profiteren van de grootschalige renovatieprojecten in de sociale woningbouw. Inmiddels is het imagoprobleem van kunststofkozijnen nagenoeg verdwenen. De kwaliteit is tegenwoordig zo goed. Ze hebben de toekomst vanwege de strenge isolatienormen."

Zoon Kris neemt het bezoek mee naar de grote fabriekshal achter het kantoor waar de kozijnen worden gemaakt. "Kijk, vaak zijn ze even mooi als houten kozijnen", zegt hij.

Maas-Jacobs levert de kozijnen voor de Nederlandse markt, maar de vele bouwprojecten in West-Brabant zorgen voor nieuwe naamsbekendheid.

ProjectenRené: "Eind jaren tachtig begon ik projecten te ontwikkelen. Vrijwel iedere gemeente had toen een eigen projectontwikkelaar waarmee werd samengewerkt. Als klein bedrijf was het moeilijk daar tussen te komen. Daarom richtte ik mijn aandacht op kleine binnenstedelijke projecten. Vaak gaat het dan om lange procedures waarbij meerdere eigenaren van grond en/of gebouwen zijn betrokken. Daar leer je van. Het is een uitdaging."

Een familiebedrijf vormen ze bij Maas-Jacobs en dus neemt Kris haast onopgemerkt het woord over. "Als familiebedrijf denken we aan de lange termijn. We geven extra aandacht aan de afwerking. Op korte termijn levert dat geen rendement op."

Maar dat hoeft ook niet voor het tweetal. Het bouwbedrijf heeft de economische crisis zonder rode cijfers overleefd en telt 150 werknemers in vaste dienst.

René: "We hebben een gezond bedrijf en er ligt veel werk in het verschiet. Opdrachten genoeg, maar groei is voor ons geen noodzaak. Boven de rivieren? Nee, dank je. In West- en Midden-Brabant is meer dan genoeg te doen."

Neem de Gasthuyspoort in Breda. Het is een dankbaar project voor Maas-Jacobs. René: "Jarenlang reed ik langs de Sociale Dienst aan de Vlaszak en het deed altijd weer pijn aan mijn ogen. Zo lelijk. Maar mensen denken vaak te snel aan slopen. Je kunt mooie dingen maken door te verbouwen."

Kris: "Zo behoud je dingen die het gebouw later uniek zullen maken. Denk maar aan de betonnen palen van de oude draagconstructie in de huidige ijssalon aan de Vlaszak. Dat geeft die zaak een industriële uitstraling." René: "Mensen willen nu graag iets unieks. Het aardige is dat alle appartementen in het complex van elkaar verschillen."

Vorige week werd bekend dat Maas-Jacobs het Rijksmonument Trianon aan de Baronielaan in Breda heeft aangekocht.

René: "Dat is weer een apart verhaal. Een echte uitdaging voor ons. We willen drie woningen in de villa realiseren met respect voor de monumentale status. Daar hoort ook een deel van het interieur bij. De grote tuin willen we semi-openbaar maken."

KetenbedrijfMaas-Jacobs beheerst volgens vader en zoon vaak het gehele bouwproces. René: "We zijn in feite een ketenbedrijf: ontwikkelaar en bouwer. Een architect moet uitgaan van de indeling van een pand zoals ik die voor ogen zie. Als er te veel partijen bij een project betrokken zijn, wordt het vaak veel lastiger. We hebben door onze manier van werken de naam een betrouwbare partner te zijn."

René Maas, geboren en getogen in Etten-Leur, is een selfmade man. "Ik ben veertig jaar geleden recht van school gaan werken. Als ik nu door 't Sas of de Gasthuyspoort loop, voel ik mij wel trots ja. Dan denk ik: dat hebben wij maar mooi neergezet. Ik wil bouwen voor de lange termijn, iets nalaten wat latere generaties nog kunnen waarderen."

Over Maas-jacobs:- Maas-Jacobs bestaat veertig jaar en telt 150 werknemers.- Het project 't Sas in Breda trok landelijke aandacht.- Nieuwe herbestemmingsprojecten in Breda zijn villa Trianon en Huize De Werve.- De Gasthuyspoort in Breda is bijna klaar.- In Etten-Leur bouwt het bedrijf de nieuwe supermarkt van Dirk van den Broek.- In Zundert viel de herbestemming van het St. Annaklooster op.