Nieuws Actueel

Macron steunt Franse groene industrie en de Europese stekkerauto

De Franse president Emmanuel Macron wil investeringen in zonne- en windenergie, batterijen en warmtepompen aanjagen met belastingvoordelen. Die technologieën worden steeds belangrijker voor de overgang naar schonere energiebronnen en zijn dus ook van strategische waarde. Ook zint Macron op een aanpassing van aanschafsubsidies voor elektrische auto's die vooral in Europa geproduceerde voertuigen aantrekkelijker maken.

ANP 11 mei 2023

ANP110523236 1

Die plannen zijn een antwoord op de honderden miljarden dollars waarmee de Amerikaanse regering de eigen industrie wil vergroenen, wat in Europa leidde tot zorgen over de concurrentie met de Verenigde Staten. De Amerikanen dreigen namelijk veel fabrikanten weg te lokken uit de Europese Unie met hun royale belastingvoordelen en subsidies.

Macron kondigde zijn plannen voor de versterking van de Franse industrie aan tijdens een bijeenkomst in het Elysée met parlementariërs en kopstukken uit het bedrijfsleven. Volgens hem is het voor Frankrijk en de EU van groot belang om een eigen sterke maakindustrie te hebben op"economisch niveau, geopolitiek niveau en voor de eenheid van het land".

Subsidies

Details van enkele van de aangekondigde maatregelen worden volgende week bekendgemaakt in een wetsvoorstel voor de "groene industrie". Andere voornemens werkt de Franse regering uit in haar begrotingsvoorstel voor 2024.

Macron hoopt in Europa geproduceerde elektrische auto's aantrekkelijker te maken door aanschafsubsidies alleen toe te kennen voor exemplaren die zonder veel CO2-uitstoot zijn gemaakt. Fabrikanten in Frankrijk zouden daar indirect van kunnen profiteren doordat relatief veel energie van kerncentrales komt.

Om de eigen industrie een stimulans te geven wil Macron ook meer investeren in opleidingen. Daarnaast moet de tijd die het kost om een fabriek te openen in Frankrijk met de helft omlaag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws