Nieuws Actueel

'Mannen beslissen lekker snel'

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun bijzondere product. Nelleke Nijkamp uit Rijssen heeft een passie voor hoeden.

Ditta op den Dries | Foto: Lenneke Lingmont 26 februari 2016

Nelleke nijkamp lenneke lingmont

Geen hoed is hetzelfde. Nelleke Nijkamp (37), eigenaresse van Zandstra Hoeden in Rijssen, weet dat als geen ander. In haar winkel in Rijssen verkoopt ze onder meer zwierige hoeden voor bruiloften en partijen, ingetogen hoeden voor kerkgang of begrafenis, regenhoedjes, vrolijk gekleurde jaren '60 hoedjes. ,,En de laatste tijd ook de sportievere hoeden,'' zegt ze. ,,Een hoed dragen wordt gewoner. Als ik in Amsterdam ben voor inkoop, zie ik de hoed volop in het straatbeeld. Die trend komt ook deze kant op. Vooral veel jongeren dragen vaker hoeden en mutsen.''

FamiliebedrijfIn Nederland zijn naar schatting twaalf hoedenzaken, die de hoed als hoofdproduct verkopen. Zandstra Hoeden is een familiebedrijf sinds 1963. ,,Mijn moeder werkte vroeger in Zaandam in een hoedenzaak en wilde graag voor zichzelf beginnen.'' In Apeldoorn kwam een winkel te koop. ,,De eigenares, ze heette Zandstra, was verongelukt en haar vriendin zette de winkel te koop. Op één voorwaarde: de naam moest in ere worden gehouden. Samen met tante Tiny nam mijn moeder de winkel over. Onder de naam Zandstra dus.''

De zaken gingen goed. Er werd een tweede hoedenzaak geopend, in Rijssen. ,,We kozen bewust voor Rijssen, hier wordt in veel kerken een hoed gedragen.''In 1997, Nelleke was toen 17, verhuisde het gezin naar Rijssen. Nelleke ging in de zaak werken en leerde alles over de hoed en vooral: hoe die het mooist staat. Ze schuift en schikt net zolang, totdat de hoeden goed uit de verf komen. ,,Als een klant binnenkomt kijk ik goed naar het type vrouw. Heeft een vrouw een bol gezicht, dan kan ze beter geen dophoedje dragen. Daarmee accentueert ze juist haar ronde gezicht. Heeft een vrouw een wat hoekig gezicht met strakke kaaklijn, dan is een rond model juist wél geschikt.

Kleur''Kleur is ook een belangrijke factor. Laatst kwam een radeloze bruid naar haar winkel. Ze had een poederroze trouwjurk gekocht, maar kon geen bijpassende hoed vinden. ,,Geen probleem. Ik beheers de techniek om hoeden te kleuren in elke gewenste kleur."Vrouwelijke Kamerleden scoren volgens Nelleke in Rijssen weleens een hoed voor Prinsjesdag. En prinses Margriet was klant bij Zandstra Hoeden in Apeldoorn. ,,Het zou een kroon op mijn werk zijn als koningin Máxima ons met een bezoek zou vereren. Ze is een stijlicoon en promoot ook het dragen van een hoed."

HoofdomtrekSinds kort richt Zandstra Hoeden zich ook op de man. ,,Er was veel vraag naar kwalitatieve hoeden en petten. Mannen zijn een leuke doelgroep. Ze zijn praktisch, beslissen sneller dan vrouwen en ze zijn erg blij als ze een mooie hoed of pet gevonden hebben."Wel heeft ze gemerkt dat er veel verschil zit tussen de schedel van een man en die van een vrouw. ,,De hoofdomtrek van een vrouw ligt altijd rond de 57 centimeter. De schedels van mannen verschillen veel van elkaar en variëren van 56 tot 63 centimeter. Maar ach, gelukkig is elke hoed te vermaken."