Nieuws Actueel

Marcel Boekhoorn krijgt zijn reuzenpanda's half jaar later

Reuzenpanda's zouden dit najaar arriveren bij Ouwehands Dierenpark op de Grebbeberg, maar het wordt op zijn vroegst in het voorjaar van 2017. Dat zei dierentuindirecteur Robin de Lange gisteren. China stelt heel veel eisen aan het verblijf van de dieren in Rhenen en het duurt langer dan voorzien voor alles optimaal voor elkaar is. Dat meldt de Gelderlander.

De Gelderlander 22 september 2016

Ouwhands dierenpark rhenen reuzenpandas boekhoorn 1065

Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands, ondertekende in oktober vorig jaar na vijftien jaar soebatten een overeenkomst met de Chinese Wildlife Association over de komst van de panda's Xing Yu en Wu Wen. "Toen moest alles hier nog van start gaan", aldus De Lange. "We hoopten met een jaar klaar te zijn maar het vergt meer tijd."

Chinese bouwvakkers

Ouwehands bouwt samen met Chinese bouwvakkers een binnen- en een buitenverblijf voor de beschermde dieren. De verblijven zijn naar verwachting eind november klaar. Dan komen Chinese deskundigen tweemaal inspecteren of alles in orde is.

Transportplan

Zodra zij groen licht geven, moet er een transportplan worden gemaakt. China bepaalt wanneer de beren op reis gaan. De panda's arriveren met een speciaal transportvliegtuig.

(Tekst gaat verder onder foto)

Uitsterven

Het dierenpark in Rhenen krijgt de panda's voor maximaal vijftien jaar te leen. Wereldwijd zijn reuzenpanda's maar in achttien dierentuinen te zien. De dieren leven in het wild alleen in China en hoewel ze sinds kort formeel niet meer met uitsterven worden bedreigd, geldt de panda nog wel als kwetsbaar.

Kleine pandaatjes

Ouwehands hoopt dat er kleine pandaatjes komen, maar dat is niet eenvoudig. Reuzenpanda's moeten niets van elkaar hebben, behalve op de drie dagen per jaar dat het vrouwtje vruchtbaar is. Rhenen moet een eventueel jong na vier jaar teruggeven aan het pandacentrum in China.

Gerelateerde artikelen:

Pandasia zet dierentuin behoorlijk op zijn kopPartij voor de Dieren: Lenen panda's onaanvaarbaarPanda's Ouwehands heten Wu Wen en Xing Ya