Nieuws Actueel

Marian Spier: ‘Vrouwen zijn betere managers’

Marian Spier (48), oprichtster van TEDxAmsterdamWomen, organiseert voor de vierde keer de Female Startup Awards. Voor haar inzet voor vrouwen ontving ze vorige week een Europese onderscheiding. Dat schijft Het Parool.

Marieke de Ruiter | Foto: Daniel Cohen 3 juli 2018

Marian Spier01

U hebt een Women Business Angel Award gewonnen. Wat is dat voor prijs?

“Het is een prijs van de Europese Unie voor vrouwen die investeren in vrouwelijk onder - nemerschap. In 2010 ben ik in Amsterdam begonnen met TEDxAmsterdamWomen, een TED-conferentie waar we praten over vrouwelijke thema’s als gezondheid en vrouwelijk ondernemerschap. Daar zijn in 2015 de Startup Awards uit voortgekomen: een mentor programma voor onderneemsters.”

Waarom hebben vrouwelijke ondernemers een eigen platform nodig?

“Moeten we die discussie echt nog voeren? Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat vrouwen in Nederland minder verdienen dan mannen. Slechts 2 procent van de investeringen gaat wereldwijd naar door vrouwen geleide startups en vrouwen worden minder vaak gevraagd als spreker.”

Lees ook: Dit zijn de beste adviezen van succesvolle zakenvrouwen

Nederland wordt steeds genderneutraler. Werkt het benadrukken van het verschil tussen mannen en vrouwen ongelijkheid niet in de hand?

“Het zou mooi zijn als we in een wereld zouden leven waarin iedereen gelijk is en je geslacht niet meer uitmaakt, maar dat gaat nog honderden jaren duren. Feministen zijn er in vele soorten. Sommigen vinden dat alles genderneutraal moet, ik geloof dat vrouwen moeten investeren in vrouwen.”

Hebt u die ongelijkheid zelf ervaren?

“Natuurlijk, ik ben zwart en een vrouw. Een voorbeeld: ik zat eens in een panel met allemaal hotemetoten. Toen ik de jurykamer wilde binnenlopen, werd ik tegengehouden. Ze dachten dat ik er niet bij hoorde, terwijl ik gewoon op de lijst stond.”

Lees ook: Marian Spier (TEDx AmsterdamWomen): ‘Het doel is vrouwen en mannen te inspireren’

Omdat u een zwarte vrouw bent?

“Dat is dus het probleem; dat weet je niet zeker. Het wordt nooit uitgesproken, maar je voelt het. Dat maakt zo’n #MeToodiscussie ook lastig. Een vrouw zegt: iemand heeft me onheus bejegend. Men zegt: dat is jouw gevoel.”

In hoeverre helpt een vrouwenplatform bij het bevechten van gelijke rechten?

“We moeten niet zielig doen. Als mensen zeggen dat je iets niet kunt, bewijs dat ze ongelijk hebben. Dat is wat we willen met TEDxAmsterdamWomen en de Female Startup Awards: laten zien dat vrouwen het kunnen. Zo kunnen zij andere vrouwen inspireren.”

https://www.youtube.com/watch?v=rJbYh9wATxU

Wat maakt vrouwen goede ondernemers?

“Door vrouwen geleide startups zijn vaak op de lange termijn succesvoller, omdat ze minder grote risico’s nemen. Zweeds onderzoek wees ook uit dat vrouwen betere managers zijn, ze zijn empathischer.”

Wat zijn de valkuilen?

“Vrouwen zijn gefocust op hun product of dienst, maar minder goed in presenteren en netwerken. Daarnaast lijden veel vrouwen aan het imposter syndrome: denken dat je iets niet goed hebt gedaan en daar nachten van wakker liggen, terwijl je het wel goed doet.”

Waar komt dat vandaan?

“Vrouwen wordt geleerd om bescheiden te zijn. Als een vrouw zegt dat ze het wil maken, dan wordt ze gezien als een diva of een bitch. Een man is ambitieus. De ene wetenschapper zegt dat het komt door de gereformeerde cultuur, de ander door het calvinisme. Het is niet belangrijk welke reden erachter zit, ik wil vooruit.”

Femke Halsema is woensdag verkozen tot burgemeester van Amsterdam. Is de emancipatie daarmee geslaagd?

“Door globalisering en sociale media heeft het feminisme de afgelopen jaren een nieuwe impuls gekregen. Het aantal vrouwelijk sprekers is enorm gegroeid. Vrouwen zien wat er in andere landen gebeurt en trekken zich daaraan op. Daarnaast zijn ze mondiger geworden, omdat ze studeren en financieel onafhankelijker zijn. Tegelijkertijd is er nog veel te doen, we zijn nog lang niet klaar. Kijk alleen maar eens op Facebook, naar al die reacties op de benoeming van Femke Halsema als eerste vrouwelijke burgemeester.”

Als een vrouw zegt dat ze het wil maken, dan wordt ze gezien als een diva of een bitch. Een man is ambitieus

Marian Spier