Nieuws Actueel

Almelose markt naar 'Rosa Luxemburg'

Marktkooplieden prijzen straks twee jaar lang hun waar aan op de Rosa Luxemburgstraat.

Van onze redactie 14 maart 2016

Markt Enschede Reinier van Willigen

Na een lange en moeizame zoektocht, vol hobbels, hebben martkooplieden ermee ingestemd. De donderdag- en zaterdagmarkt verhuist naar de Rosa Luxemburgstraat en directe omgeving. Voor een periode van ongeveer twee jaar. Ofschoon het college van burgemeester en wethouders nog een besluit moet nemen, gaan de marktkooplieden er vanuit dat de noodgedwongen verplaatsing nu eindelijk rond is. "We gaan er iets moois van maken", zegt bestuurslid Mohammed Hassani van de Stichting Weekmarkten Almelo (SWA).

Tijdelijke locatieDe markt moet vanaf september wijken voor bouwkranen die worden ingezet bij de renovatie van de binnenstad. Het vinden van een tijdelijke locatie voor de markt bleek niet eenvoudig. Verschillende opties sneuvelden. De voorkeur van de marktkooplui ging uit naar de Koornmarkt, met aan weerszijden delen van de Grotestraat Noord en Zuid en het Schouwburgplein. Een plan waar de marktkooplui veel tijd en energie in staken. Maar het is recent afgeschoten door ondernemers in het centrum. Ze zien marktkramen voor hun deur totaal niet zitten. Een van de ondernemingen die aan de bel trok, was het theaterhotel.

De locatie busstation, aan het begin van de Wierdensestraat, gold voor de marktkooplieden als een redelijk alternatief. Maar ook deze mogelijkheid viel af. "De gemeente wil het niet. Het openbaar vervoer zou erdoor in problemen komen. Noodmaatregelen voor het busvervoer zouden te duur zijn", vertelt SWA-bestuurslid Hassani.

VerplaatsenBleef over een tweede optie, waarbij een deel van het huidige Marktplein in gebruik blijft, maar de meeste kramen worden verplaatst naar de aangrenzende Rosa Luxemburgstraat en de Haven Noordzijde. "Er is genoeg ruimte voor vijftig standplaatsen. Dat is wat we nodig hebben", zegt Hassani. Zo zal de tijdelijke markt zich vanaf het Marktplein richting bibliotheek en verder slingeren. "Misschien wel tot aan het stoplicht bij de Brugstraat", oppert Hassani.

AkkoordDe Stichting Weekmarkten moet de indeling nog maken. Op voorhand zijn de marktkooplui afgelopen week in een standplaatshoudersvergadering akkoord gegaan. "We hebben geen keus. Andere mogelijkheden zijn er niet. Voor ons is het belangrijk dat de markt in het centrum blijft", zegt Hassani, die zelf met lederwaren op de markt staat.

Na de kermis, begin september, moeten de kooplui verkassen. De verwachting is ze twee jaar later weer naar hun vertrouwde plek op het dan heringerichte Marktplein kunnen. Vervolgens kan het grote graven langs de Rosa Luxemburgstraat beginnen, om - zoals gepland - de waterboulevard door te trekken. Pal aan het Marktplein komt een havenkom.

Foto: Reinier van Willigen