Nieuws Actueel

Marriott verhoogt bod op Starwood

Het Marriott-concern wil koste wat het kost branchegenoot Starwood Hotels & Resorts overnemen. Vorig jaar bood Marriott 12,2 miljard dollar, nu al 13,6, schrijft het AD.

Leo Roggeveen 22 maart 2016

Marriot

Gisteren verhoogde Marriott International het overnamebod op Starwood opeens tot 13,6 miljard dollar (12,1 miljard euro), nadat het Chinese Anbang vorige week een tegenbod van 13,2 dollar op Starwood had gedaan.

Het Amerikaanse Marriott en Starwood bereikten in november vorig jaar al een principeovereenstemming over een fusie. Marriott zou aanvankelijk 12,2 miljard dollar betalen voor de eigenaar van onder meer Hotel Des Indes in Den Haag en het Sheraton op Schiphol. Daarmee zouden beroemde ketens als Marriott, Ritz-Carlton, Sheraton en Le Meridien onder één dak komen.

Vorige week deed een groep investeerders onder leiding van de Chinese verzekeraar Anbang 'uit het niets' een tegenbod van 13,2 miljard dollar. Anbang had kort daarvoor al overeenstemming bereikt over de overname van Strategic Hotels & Resorts, eigenaar van het befaamde Waldorf Astoria in New York, voor 6,5 miljard dollar.

Het Nederlandse publiek kent het Chinese Anbang vooral van de overname van de genationaliseerde verzekeraar Vivat (merknamen Reaal en Zwitserleven) van de Staat der Nederlanden.

Superieur

Starwood, dat graag met Marriott verder wil, moest eind vorige week schoorvoetend erkennen dat het Chinese bod superieur was aan dat van Marriott, maar stelt dat nu de rollen zijn omgedraaid. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Marriott voor het overgrote deel in eigen aandelen wil betalen, terwijl Anbang het volledige bedrag in contanten wil voldoen.

Marriott rechtvaardigt de hogere biedprijs door zijn aandeelhouders kostenvoordelen tot 250 miljoen dollar per jaar voor te spiegelen. Eerder werd nog uitgegaan van 200 miljoen dollar. Als de fusie doorgaat, ontstaat 's werelds grootste hotelbedrijf met 1,1 miljoen kamers, verdeeld over ruim 5500 hotels in meer dan honderd landen.