Nieuws Actueel
Column Martin Hersman: Je wordt zo goed als je hebt getraind
Als het erop aankomt, word je niet zo goed als je hoopt, maar zo goed als je hebt getraind. (Archilochos 650 voor Chr), of het nu je examen is, een sportprestatie of het bereiken van een succes met je team.

In ‘Outliers’ heeft opleidingsinstituut Gladwell berekend dat je ergens minimaal 10.000 uur in moet steken, voordat je een expert bent. Dat kun je ter discussie stellen, maar we zullen het er over eens zijn dat voor het bereiken van een doel of prestatie je veel zal moeten trainen en tijd investeren.
Dat trainen kost energie en vinden velen niet leuk. Sommige organisaties denken dat ze met een praatje bij de kwartaalborrel de energie voor lange tijd kunnen vasthouden of zelfs kunnen veranderen. Het is hoogstens een goede aanzet van een beweging of ter afsluiting van een proces.
Vitaliteit
Volgens onze visie is vitaliteit een factor die ervoor gaat zorgen dat je succesvol wordt, dat talenten bij je willen werken en ook bij je blijven. Vaak krijg ik bij trainingen de vraag; “Wanneer zijn we klaar met dit traject?” Mijn antwoord is dat je nooit klaar bent. Vitaliteit is een proces, waarin je continu beter wordt en dat je vooral niet kapot moet meten. Het zou een onderdeel van de cultuur moeten zijn. Van jouw cultuur!
Lees ook: Martin Hersman: Korte termijn-pijn, lange termijn-fijn
Maarten van der Weijden
Na een fieldtrip in Scandinavië werd het mij duidelijk dat wij Nederlanders het meeste meten van heel Europa. Kpi’s van energie, verzuim, vitaliteit, kortom; Nederlanders houden van cijfers.
De meeste bedrijven geven 70% van hun investering uit aan mensen, maar die mensen staan niet op de balans. Laten we deze zomer meer reflecteren. Wees kritischer op het slagen van je proces en niet alleen maar op de cijfers. Soms haal je het gestelde doel achter die komma net niet. Maar dat wil niet betekenen dat je niet geslaagd bent in het verbeteren van je cultuur binnen jouw organisatie. Je hebt de standaard verbeterd en dat heeft enorme waarde.
Niet iedereen haalt de streep de eerste keer. Neem onze zwemheld Maarten van der Weijden. Onlangs zwom hij de elfstedentocht en haalde ruim 5 miljoen euro op voor kankeronderzoek. Maar vorig jaar wist hij de eindstreep niet te halen. Door zaken aan te passen, te reflecteren met zijn team en keihard te trainen is het hem dit keer wel gelukt.
Realiseer je dat we allemaal kort invloed hebben op een organisatie en maatschappij en dat gaat nou eenmaal beter in een team dan alleen. Dat teambelang is belangrijk voor iedereen, ook voor de individuele atleet. Ik heb dat zelf in mijn schaatsperiode ook mogen ervaren. Bij een goed team dat elkaar vertrouwt en steunt, gaat de individuele prestatie omhoog.
Zo beschreef meervoudig Olympisch kampioen Johann Olav Koss uitvoerig over het belang van zijn team in zijn boek ‘Effect’. En was het Bill Russel, de aanvoerder van het beste NBA-team allertijden met 11 NBA- titels, die in eerste instantie een individuele plaats in de Hall of Fame niet accepteerde. Nobody is bigger than the team!
Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport (schaatsen). Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Martins ambitie is het om kennis en ervaring van topsport en bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te richten en beter te presteren. Als lid van de Raad van Advies van De Ondernemer schrijft hij maandelijks een column.
Vitaliteit is een proces, waarin je continu beter wordt en dat je vooral niet kapot moet meten. Het zou een onderdeel van de cultuur moeten zijn. Van jouw cultuur!