Nieuws Actueel
Meer bakker dan ondernemer
Na 64 jaar verdwijnt de naam Kamphuis uit het straatbeeld van Wierden. De bakkerij aan de Kerkstraat sluit en op de gevel van de winkel aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein prijkt straks de naam van de nieuwe eigenaar: Van Otten. Op 23 en 24 mei past Van Otten de winkel aan om op 25 mei te heropenen. "Eigenlijk wilde hij de overdracht rond Pinksteren doen, maar ik wil niet in alle hectiek afscheid nemen. Nu hebben we een week langer om rustig afscheid te nemen."

In november 1953 neemt de vader van Erik Kamphuis de bakkerij over van Bakker Morsink. Erik neemt op zijn beurt in 1984 de bakkerij over van zijn vader. "Hij had een zwak hart, maar vooral een zwak voor het bakkersvak. Een bakker in hart en nieren. Net als ik."
ConsumentgedragIn de 32 jaar dat hij de bakkerszaak bestiert, zijn vooral de consumenten veranderd. "Mensen zijn kritischer geworden, bewuster van wat ze eten. Nu is er vraag naar spelt- en desembrood, het assortiment is groter dan toen." Erik en zijn vrouw Erna hebben vier kinderen, maar op de middelbare school werd al duidelijk dat zij de zaak niet zouden overnemen. Jammer? Welnee. "Het is heel fijn, want je neemt de zorgen niet mee. Met je eigen kinderen leef je toch meer mee."
Startende ondernemerDe bakker was eigenlijk van plan om zijn zaak over te doen aan een startende ondernemer. "Omdat het moeilijk is om op de markt te komen. Maar die diende zich niet aan. Misschien heeft het te maken met het vroege opstaan en de lange dagen. Maar de financiering rond krijgen wordt ook steeds moeilijker." De constructie waarbij Van Otten de bakkerij overneemt noemt hij een 'win-winsituatie'. "Eric van Otten wilde graag naar Wierden. Maar de markt is hier al behoorlijk verdeeld."
AanwinstKamphuis vermoedt dat collega's hem omschrijven als een 'creatieve en enthousiaste' bakker. "Als ik iets nieuws probeer, ligt het de volgende dag al in de winkel." Met de nieuwe bakker vermindert die creativiteit waarschijnlijk, omdat Van Otten meer mikt op 'langdurige kwaliteit'. "Als Van Otten iets nieuws verzint gaat het waarschijnlijk eerst langs de marketingafdeling.'' Maar dat is volgens Kamphuis inherent aan een groter bedrijf. Zijn eergevoel verhindert hem om te zeggen dat Van Otten een verbetering is voor Wierden. "Maar het is wel een aanwinst."
Vroeg opstaanHet vroege opstaan is een 'bijkomend voordeel' van het vak. Het zijn die vroege uren dat hij zich alleen maar bezig hoeft te houden met bakken. "Geen telefoon die gaat, geen mensen die aan je kop zeuren. Dingen die bij het ondernemerschap horen. Ik ben altijd al meer bakker dan ondernemer geweest." De wekker gaat om 4.00 uur en meestal is de bakker niet voor 22.00 uur thuis. Tussendoor slaapt hij een paar uur, maar de meeste tijd gaat op aan de zaak.
In dienstKamphuis blijft nog 'wat jaartjes' in dienst bij Van Otten als broodbakker, maar zijn werkweek telt dan nog maar 32 uur. Een zee van vrije tijd dus. "Ik kijk er niet naar uit, heb nooit hobby's gehad. Ik had er ook geen tijd voor."
Na dik drie decennia is hij plots geen eigen baas meer. "Luisteren naar een ander zal wel even wennen zijn, ik denk dat veel mensen beamen dat ik wel eens een plaat voor mijn kop heb." Toch voelt werken in loondienst niet als een stap terug. "Ik heb er een goed gevoel bij, gezellig met de jongens bakken. Ik hoop dat ik ze wat kan leren."
Personeel'De dames' noemen Erik en zijn vrouw Erna hun medewerkers steevast. "Bovenaan het prioriteitenlijstje bij de overname stond dat iedereen mee over mocht.'' De vijf 'winkeldames' en een brood- en een banketbakker gaan zodoende aan de slag bij de nieuwe eigenaar. "Ze wisten dat we de winkel te koop zouden zetten. Maar het is sneller gegaan dan verwacht. Een van de dames reageerde met 'goh, nu al', maar uiteindelijk is iedereen blij voor ons.''