Nieuws Actueel

Meer dan 2 miljard tulpen

Nederlandse bloembollenkwekers zullen dit jaar meer dan 2 miljard tulpen produceren. Dat voorziet de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 18 januari 2017

Tulpen 8

Volgens de brancheorganisatie zit de vraag naar de bekende bloem vooral in het buitenland stevig in de lift. Vorig jaar kwam de productie uit op 1,9 miljard snijtulpen en zo'n tien jaar geleden ging het nog om circa 1 miljard stuks. Ongeveer negen van de tien tulpen zijn bestemd voor de export.

Export

Belangrijkste afzetmarkt is Duitsland. Daar gaan waarschijnlijk zo'n miljard tulpen naartoe en de vraag stijgt er nog altijd.

Ook in Rusland is de tulp volgens André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB, nog steeds populair. Russen bezuinigen door de penibele economische situatie in het land stevig op bloemen, maar de relatief goedkope tulp is er juist extra gewild, aldus de branchevoorman.

Hoogendijk vreest wel dat de uitvoer naar Groot-Brittannië dit jaar onder druk komt te staan. Door de flinke waardedaling van het Britse pond zijn de Nederlandse bloemen opeens fors duurder geworden voor de Britse consument.

Moederdag

De KAVB baseert zich in zijn prognose op de oogst van bollentelers. Die viel vorig jaar goed uit, waardoor er meer tulpenbollen in de koelcel zijn gelegd. Deze worden in de periode december tot aan Moederdag verwerkt tot snijbloemen.

De totale omzet van de Nederlands tulpenproductie bedraagt volgens de KAVB ongeveer 300 miljoen euro.

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel als geheel zette vorig jaar zoals verwacht een record-exportomzet van 5,7 miljard euro in de boeken, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). De kamer- en tuinplanten deden het met een toename van 4 procent tot 2,2 miljard euro beter dan de snijbloemen, die een plus noteerden van dik 2 procent tot 3,5 miljard euro.