Nieuws Actueel

Meer faillissementen in september, maar aantal blijft laag

Het aantal bedrijven dat in september failliet is gegaan is gestegen ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 164 bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard. Dat waren er 25 meer dan in augustus.

ANP 12 oktober 2022

ANP121022042 1

Het statistiekbureau benadrukt dat het aantal uitgesproken faillissementen nog altijd laag is in vergelijking met de periode voor het uitbreken van de coronapandemie.

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 32. Dat zijn er wel 14 minder dan in augustus. De handel behoort echter tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

'Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013'

Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op

Het gemelde CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. In de eerste drie kwartalen van 2022 is het aantal uitgesproken faillissementen ongeveer 5 procent hoger dan in de eerste drie kwartalen van 2021.

Lees ook: Frans van Rooij (ProFri) wil horeca toekomst bieden en omvormen: 'Misschien hebben die ambtenaren wel gelijk en zijn we niet onmisbaar'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws