Nieuws Actueel

'Meer fun in het chocoladeschap'

Het was een droom die uitkwam voor Marjan Luit, schrijft het AD. In juli vorig jaar werd ze commercieel directeur van een chocoladefabriek, The Candy Store. En nog geen jaar later heeft ze al haar eigen chocolademerk, Johnny Doodle, in de markt gezet.

Peet Vogels | Foto: Jan de Groen 25 april 2016

Marjan lui the candy store johnny doodle chocolade

Luit zit al haar hele werkzame leven in de voedselindustrie, maar ziet nu een langgekoesterde wens uitkomen. "Ik wilde al lang iets in de chocola. En ik wilde iets goeds doen, maatschappelijk verantwoord ondernemen."

Laatste telgToen kwam Weber Chocolade voorbij. Een chocoladefabriek die al generaties lang in handen was van de familie Weber. "De laatste telg, Joop Weber, had geen opvolger. Zijn zoon werkt nog wel in de fabriek, maar wil geen directeur worden." Een bevriende ondernemer, die Luit alleen bij zijn voornaam Johan noemt, nam het bedrijf in juli vorig jaar over en benoemde haar.

Weber was een private labelproducent, zegt Luit. "De fabriek maakte alleen chocolade voor anderen. Ze exporteerden veel naar België en Duitsland. Ze zijn bijvoorbeeld heel groot in chocoladeletters." De productie daarvan begint binnenkort weer.

Hippe wikkelsMaar dit jaar zullen de 20 personeelsleden zich voornamelijk bezighouden met het nieuwe product uit Luits koker, Johnny Doodle chocola. Ze liep al langer met plannen rond voor een nieuw soort chocola, maar kon die pas sinds de overname van Weber realiseren. Met verrassende smaken en frisse hippe wikkels heeft Johnny Doodle op het eerste gezicht veel weg van Tony's Chocolonely chocolade. "Maar dat is niet het geval. Onze inspiratie ligt bij Ben & Jerry's ijs."

Johnny Doodle (waarbij Johnny staat voor Johan, en Doodle voor de Rotterdamse term Jan Doedel) is het vehikel dat de ambities van Luit moet waarmaken. "Ik wil de chocolademarkt een kwaliteitsimpuls geven. Daarnaast moet er meer fun in het schap komen. Het is allemaal zo saai."

ExclusiefEr is zeker ruimte voor een kwalitatief goede chocoladereep, weet Luit. "Alleen al in het winkelkanaal gaat jaarlijks voor 400 miljoen euro chocola over de toonbank. In het grijze kanaal, benzinepompen en andere winkels, wordt naar schatting nog eens 100 miljoen euro aan chocola verkocht. En de markt groeit."

Dat merkt Luit ook. In nog geen jaar tijd draait de chocoladefabriek al voor 80 procent op Johnny Doodle en nog voor 20 procent op private label. Luit heeft met haar team al acht verschillende smaken ontwikkeld. De repen liggen inmiddels bij alle grote supermarkten in de schappen. "Binnenkort gaan we twee smaken exclusief voor Albert Heijn op de markt brengen."

CacaoboerenDe groei komt ook ten goede aan de cacaoboeren in Ghana. "Johan heeft met een Ghanese zakenpartner een coöperatie opgericht in Ghana. Daarom mogen wij rechtstreeks cacao inkopen. Wij vragen aan de boeren van de coöperatie waar ze behoefte aan hebben. Dat varieert van scholen voor de kinderen tot rubber laarzen of kruiwagens."

Het geld komt bijeen door 10 cent op elke verkochte reep af te dragen aan de coöperatie. Daarnaast betaalt Johnny Doodle nog een bedrag per reep aan UTZ, de keurmerkorganisatie die ook een deel van het geld ten goede laat komen aan de cacaoboeren.

PromotieLuit hoopt op termijn minimaal 1 miljoen repen per jaar te verkopen. Daar is geen groot marketingbudget voor beschikbaar. "Dat hoeft ook niet, we gaan als een trein." Maar het bedrijf is wel degelijk actief met promotie. "We hebben twee oude Citroënbussen. Daar gaan we foodfestivals mee af. Daar kunnen mensen proeven. Dat werkt goed."

Op social media komt Johnny Doodle ook aan zijn trekken. "Mensen posten de wikkels op Instagram en Facebook, omdat ze die zo leuk vinden. Niet alleen de buitenkant, maar ook de foto's van cacaoboeren op de binnenkant zorgen voor veel reacties."