Nieuws Actueel

Meer jobs op Bijsterhuizen

Het aantal banen op bedrijventerrein Bijsterhuizen in Wijchen en Nijmegen zit weer bijna op het hoogste niveau sinds de crisis. De 4.260 mensen die daar werken, vormen een net iets kleinere groep dan in 2011. Toen piekte het aantal banen op Bijsterhuizen tot boven de 4.300. Dat schrijft De Gelderlander.

Roeland Segeren | Beeld: Bert Beelen 29 juni 2016

Bijsterhuizen kleiner bijgesneden

Het aantal banen nam, als vertraagd gevolg van de crisis, na 2011 af, maar zit nu in de lift. Dat is een direct gevolg van de groei van het aantal bedrijven op het terrein. Dat is sinds vorig jaar hoger dan ooit: in 2015 noteerde Bijsterhuizen voor het eerst meer dan 240 bedrijven.

De cijfers staan opgetekend in een terugblik op 2015 van het overkoepelende samenwerkingsverband van Wijchen en Nijmegen. Dit geeft dus de situatie weer van eind december.

Het aantal banen moet nu verder groeien, luidt de ambitie. Belangrijke stap hiervoor is het verkopen van de laatste 20 hectare bedrijfsgrond. Een derde daarvan wordt mogelijk nog deze zomer verkocht, zegt adviseur grondverkoop Herman Bouman. "We zijn met een grote partij bezig. Hopelijk komt het in augustus rond."

Maar eerst zien en dan geloven, benadrukt hij. "We hebben eerder een grote vis aangekondigd die uiteindelijk niet kwam."

Als het rondkomt, sluit dat aan op de vorig jaar ingezette lijn om te mikken op de verkoop van grote kavels. Toen werd door de gemeenten geregeld dat er XXL-kavels mochten worden verkocht. Dat zijn lappen grond van 6 tot 8 hectare, even groot als twintig voetbalvelden.

Dat soort formaten zijn vooral handig voor bedrijven in de logistiek, de sector waar Bijsterhuizen zich op focust. Wat daarbij helpt, is de nabijheid van de snelwegen A73 en A326.

Of die laatste 20 hectare op korten termijn helemaal wordt gevuld, is nog maar de vraag. Hoe minder grond er over is, hoe lastiger die te verkopen is, zegt Bouman uit. Die 'restkavels'zijn minder goed in te richten zoals kopers dat willen.

Maar de trend is goed, zo wordt in de terugblik becijferd. Na drie jaar vrijwel zonder grondverkoop, ging in 2014 en 2015 weer een paar duizend hectare over de 'toonbank'.

Het grootste bedrijventerrein van Gelderland blijft desondanks iets achter op het gebied van marktwaarde en vastgoed. Volgens een waarderingssysteem dat is bedacht door de Kamer van Koophandel scoort Bijsterhuizen hierop slechts 50 procent. Daar staat een topscore van 92 procent tegenover voor ruimtelijke kwaliteit en 75 procent op gebied van werkgelegenheid.