Nieuws Actueel

Meer Udense horeca wil groter terras

Als 't Stulpke en Ons Caffeej een groter terras krijgen, wil de rest van de horeca aan de Udense Markt dat ook. Dat bericht het Brabants Dagblad.

Hans van Alebeek 10 mei 2016

Terras horeca uitbater exploitant diever

Gelijke monniken, gelijke kappen. Zo redeneren acht horecaondernemers aan de Udense Markt. Zij willen net als 't Stulpke en Ons Caffeej hun terras ook graag uitbreiden, melden ze in een brief aan burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Wethouder Thijs Vonk laat desgevraagd weten dat Uden 'voor de zomer een liefst integraal besluit wil nemen'.

De ondernemers, zeg maar het rijtje van brasserie 't Caffeeke tot en met café De Preek, voelen zich behoorlijk achtergesteld ten opzichte van hun collega's van 't Stulpke en Ons Caffeej.

Afgewezen"Wij hebben jaren geleden al om uitbreiding van onze terrassen gevraagd", licht Theo Opsteen van hotel-brasserie Verhoeven toe. "Dat werd toen afgewezen. Nu vragen die twee om uitbreiding van hun terras op de Markt en mogen ze de weg gaan gebruiken." Een formeel besluit daarover is overigens nog niet genomen. Het terrasplan is uitgewerkt in samenwerking met Uden Promotie en horecavereniging HUVO.

"Maar wij mochten niet meepraten", zegt Opsteen gebelgd. De geschiedenis herhaalt zich, stelt Opsteen in de brief. "De serres van 't Stulpke en Ons Caffeej werden gedoogd en wij hebben jaren moeten vechten voordat wij ze ook kregen", zegt hij. "Het lijkt wel of die twee bedrijven door de gemeente steeds voorgetrokken worden."

AantrekkelijkheidWethouder Vonk heeft begrip voor de brief van de Udense horeca. "Het is begrijpelijk dat de ondernemers van de noordkant van de Markt zich melden", zegt hij. "Zij willen hun aantrekkelijkheid natuurlijk ook vergroten." Vonk wil alle wensen en consequenties met zo veel mogelijk partijen bespreken en voor de zomer tot een besluit komen. "Liefst zo integraal mogelijk", zegt hij.

Eenvoudig zal dat niet zijn. Bij de terrasuitbreiding voor 't Stulpke en Ons Caffeej is afsluiting van de voorliggende weg voorzien. De acht ondernemers willen dat ook graag voor het stuk weg voor hun deur. Maar hoe dat dan moet met de bereikbaarheid van de Markt, het fietsverkeer of ambulances, wil Vonk allemaal in de eindafweging betrekken.