Nieuws Actueel
‘Megabouwmarkten slopen je binnenstad’
Twente blinkt uit in het grond uitgeven aan grote doe-het-zelfzaken. Onderzoeker Cees-Jan Pen noemt dat kortzichtig.

De komst van Hornbach en Bauhaus naar Twente kan enorm schadelijk zijn voor het bedrijfsleven in de regio. Niet alleen andere bouwmarkten gaan eronder lijden: ook tuincentra en kleinere winkels op het vlak van woninginrichting gaan eraan kapot. Die waarschuwing geeft Cees-Jan Pen, lector aan Fontys Hogeschool in Eindhoven. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de overheid miljoenen steekt in banenplannen voor Oost-Nederland maar tegelijk toestaat dat er veel werkgelegenheid wordt vernietigd.
Pen deed onderzoek naar de bouwmarktbranche. Volgens hem is Twente een regio die uitblinkt in het uitgeven van grond aan nieuwe bouwmarkten. Zo wordt er dit jaar gebouwd voor Bauhaus op Plein Westermaat in Hengelo en zijn er vergevorderde plannen voor Hornbach-vestigingen in Enschede en Almelo. In totaal komt er bijna 50.000 vierkante meter bouwmarkt bij terwijl het bezoek aantoonbaar terugloopt.
KortzichtigPen: „Gemeenten zijn vaak kortzichtig. Die zijn allang blij dat ze zoveel vierkante meters grond hebben kunnen verkopen, dat is mooi voor hun begroting. Maar ze zien niet wat ze kapotmaken. Almelo en Hengelo steken miljoenen in het vernieuwen van de binnenstad, maar staan tegelijkertijd zo’n megabouwmarkt buiten het centrum toe. Die verkopen niet alleen doe-het-zelfspullen, maar ook planten, woningdecoratie, verlichting, keukens, badkamers. Dus wat denk je dat er gebeurt met je meubelzaken, badkamerwinkels en verlichtingsspecialisten in je binnenstad? Je maakt zaken in het midden- en kleinbedrijf kapot en de bezoekersstroom droogt op.”
Volgens Pen is de veelgeroemde nieuwe werkgelegenheid bij de bouwmarkten een wassen neus. „De banen komen er niet echt bij: door de moordende concurrentie vallen er allerlei winkels om waardoor je per saldo niks nieuws creëert. Het mkb is voor Twente de belangrijkste banenmotor: die schaad je hier enorm mee.”
Pen is niet de enige die zich roert. Ook de banken maken zich zorgen. ABN Amro en de Rabobank publiceerden al brancheonderzoeken en concludeerden onafhankelijk van elkaar dat er een enorm overschot is aan bouwmarkten. En dat is nog zonder de megavestigingen van Bauhaus en Hornbach die op stapel staan.
KaalslagIedere nieuwe vestiging lokt dan ook rechtszaken uit, tot aan de Raad van State toe. Maar de ketens laten zich daardoor niet tegenhouden. Pen: „Daar zit buitenlands kapitaal achter en die vechten door tot de concurrentie omvalt. Dat leidt tot kaalslag op meubelpleinen en bedrijventerreinen: als een keten als Praxis of Gamma omvallen in dit geweld komen er panden leeg waar niemand in wil. Dan ligt verloedering op de loer.”
Foto: Pixabay