Nieuws Actueel

Megaopslag kaas voor Verre Oosten

Harrie van Opstal | Foto: Rianne den Balvert 4 januari 2016

Megaopslag Kaas Woerden

Kaasgroothandel De Goey bouwt op de hoek van de Wulverhorstbaan en de Middellandbaan in Woerden een megakaaspakhuis, meldt het AD. Daarmee speelt het bedrijf in op de groeiende vraag vanuit het buitenland naar Nederlandse kaas. Tegelijkertijd verdwijnt wat van de hardnekkige kantorenleegstand.

Buurmans grond is maar één keer te koop. Met die gedachte in het achterhoofd kocht het Woerdense kaasbedrijf De Goey in 2014 het naastliggende leegstaande kantoorgebouw van PHI Data. Aanvankelijk als beleggingsobject, maar de verhuur wilde niet erg vlotten. "Het was eeuwig zonde dat dat pand op zo'n prominente plek zo lang leeg stond", zegt directeur John de Goey.

Vandaar dat de overtuiging groeide om er zelf iets te ontwikkelen. De Goey: "We hadden al een jaar of drie, vier een tekort aan capaciteit. Aanvankelijk was het plan om op een andere plek buiten Woerden één nieuw pand van zo'n 20.000 m2 te bouwen. Maar het bedrijf is hier ontstaan en gegroeid. Het is niet onze stiel om dan zomaar Woerden te verlaten."

Voor de leek mag sloop van een jong kantoorgebouw (20 jaar oud) flinke kapitaalvernietiging lijken. Maar dat valt reuze mee, verklaart De Goey. "We hebben het pand op de bodem van de crisis gekocht. Verder blijkt sloop slechts een fractie van de kosten. We kregen vlotte medewerking van de gemeente. En de vervangende nieuwbouw biedt ons de kans om een geavanceerde kaasopslag en expeditie te bouwen. Het wordt een van de modernste van Nederland."

MelkquotumMet de nieuwbouw speelt De Goey ook in op de afschaffing (per april 2015) van het melkquotum. "Er wordt nu een vijfde meer melk geproduceerd. Vooral in Azië is een enorme vraag naar Nederlandse kaas." De planning is dat de eerste kazen in mei dit jaar in de hal kunnen. Ondertussen wordt een nieuw kantoor gebouwd en krijgt daarna de naastliggende bestaande opslag een facelift.