Nieuws Actueel

Hoe Girlsday zorgt voor meer meiden in techniek

In Arnhem doen 150 meisjes van 10 tot 15 jaar mee aan het landelijke initiatief Girlsday, met activiteiten die hun interesse moeten wekken voor een toekomst in de techniek. Hanny van Nunen (53), PvdA-raadslid in Arnhem en zelf scheikundige: ,,We moeten die meiden een duwtje in de rug geven."

Helga van Kooten De Ondernemer i.s.m. De HAN | Foto: Gerard Burgers 10 april 2018

"In de energiesector komen steeds meer vacatures. We staan voor een gigantische energietransitie, waarbij we overschakelen van fossiele brandstoffen op onder meer zonne- en windenergie. En we moeten nu ook van het aardgas af. Er moet dus veel gebeuren de komende tijd. Daarom moeten we investeren in een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt."

Moet er ook in Arnhem veel gebeuren?

,,Energie en milieutechnologie zijn speerpunten van onze stad. TenneT en Alliander zijn hier heel groot. Die bedrijven staan te trappelen om mensen aan zich te binden, want ze kunnen het werk nu al niet aan. Heb je elektrotechniek of werktuigbouw gestudeerd, dan heb je direct een baan. We moeten nieuwe doelgroepen aanboren om al die vacatures te vervullen."

Aan welke doelgroepen denkt u dan?

,,Aan zij-instromers bijvoorbeeld. In Arnhem staan veel mensen aan de kant. Mensen willen aan de slag, maar ze missen de juiste achtergrond. Met omscholing kunnen ze wel werk vinden in de energiesector.

Maar ook aan meiden die nu nog op de middelbare school zitten. We hebben daarover gesproken met een aantal scholen. Meisjes met een 8 voor exacte vakken denken: misschien is een technische opleiding wel te moeilijk voor mij. Terwijl jongens veel makkelijker die richting kiezen, ook al staan ze maar een 6."

Lees ook: Alex Dorgelo wil van klein naar groot evenement met Girlsday

Waarom werkt dat zo?

,,Dat heeft denk ik te maken met een gebrek aan rolmodellen, maar ook met het perfectionisme van die meiden. En op die leeftijd hebben scholieren nog helemaal geen duidelijk toekomstperspectief, terwijl ze wel voor hun profielkeuze staan. In 3 vwo zegt niemand: ik ga iets in de milieutechnologie doen. Terwijl meiden op die leeftijd wel kiezen voor iets in de zorg. We moeten een manier vinden om die meiden die gewoon goed zijn, een duwtje in de rug te geven, richting techniek."

Met Girlsday...

,,Girlsday is de aftrap. Techniek is leuk. Dat willen we laten zien. En het is nu een hot item, omdat de vraag naar technische mensen zo groot is. Niet alleen op hbo- of universitair niveau, maar ook op mbo-niveau. Ik vind het zó'n leuk initiatief dat ik zelf ook zeker bij ben."

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de HAN, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Mede-organisator worden van Girlsday? Mail dan naar Han.