Nieuws Actueel

'Met leegstaande kantoorpanden in Rotterdam is het goedgekomen'

Weet je nog? Dat je een jaar of vijf geleden, tijdens de crisis, dacht: ‘Hoe gaat dat ooit nog goed komen met al die leegstaande kantoorgebouwen in het centrum van de stad?’ Nou, dat is tóch goed gekomen. En iemand die daar alles van weet, is Jos van Essen, directeur van Accresco, specialist in het ombouwen van kantoren naar woningen. Dat schrijft De Havenloods.

Emile van de Velde | Foto: Rob Kamminga 27 oktober 2016

Jos van Essen Accresco

Van Essen: “We merkten het in 2012 al; er kwam steeds minder animo om huizen te kopen, maar wél steeds meer om te huren. Op een gegeven moment hadden we een hele database vol mensen die graag in het centrum van Rotterdam wilden wonen. Nu nog steeds. Mensen van ongeveer 25 tot 35 jaar, starters op de woningmarkt die bij een normale woningcorporatie zó 14 maanden op een wachtlijst staan. We deden al veel kleinschalige renovaties, vooral in Kralingen, maar toen ontdekten we dat een groter gebouw ongeveer evenveel energie kostte. En dat er veel behoefte aan was.”

Transformatie

In 2012 was Accresco de motor achter de transformatie van het oude SKVR-gebouw aan de Calandstraat. Van Essen: “Dat waren oude leslokalen. Die konden we mooi ombouwen tot redelijk luxe woningen. In die tijd kwam ook het voormalig douanegebouw aan de Westzeedijk in beeld. Dat stond al lang leeg en was heel naargeestig van binnen. De ziel was er uit. Het waren zwaar verouderde kantoorruimtes. Maar omdat er weinig steunmuren in zaten, konden we die ruimtes makkelijk ombouwen tot appartementen van allerlei verschillende formaten. Alles hetzelfde maakt immers niet gezellig. En jonge mensen die in het centrum willen wonen, vragen om gezelligheid. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin, of, zoals bij het douanegebouw, een fitnessruimte en een wasbar waar je kan wassen en tegelijk iets drinken. We hebben ook een barbecueplaats gemaakt. Mensen willen graag buiten zitten, wat met elkaar praten, of een sigaretje roken.”

Nieuwste trend

Vaak krijgt Van Essen dus te maken met jonge Rotterdammers die in de stad willen blijven en nog geen plannen hebben een gezin te stichten. Maar ook voormalig Rotterdammers die uit bijvoorbeeld Capelle of Barendrecht weer terug willen, kloppen bij Accresco aan. En wat te denken van de nieuwste trend: Amsterdammers! Van Essen: “De verbindingen zijn zo verbeterd dat mensen hier komen wonen en reizen naar hun werk in Amsterdam. Of zelfs Brussel en Parijs. En Amsterdam is voor veel mensen natuurlijk ook te druk geworden. Of ik niet bang ben voor diezelfde drukte in Rotterdam? Nee joh, het is toch heerlijk om langs al die volle terrassen te fietsen? Laten we daar niet over klagen. Ik weet nog goed dat je een kanon kon afschieten in de binnenstad!”

Bruisend centrum

En voor een bruisend centrum heb je dus ook mensen nodig die er (in de buurt) wonen. In een voormalig klooster bij Marconiplein bijvoorbeeld (Van Essen: “Daar wonen mensen nu heel prettig, voor huren van 450 tot 600 euro.”). In de oude Ton Menken-ijshal waar een paar weken geleden met de verbouwing gestart is. Of, iets verder van het centrum, de Prinsenpoort in Prinsenland waar 100 woningen komen. En de Christus Koningskerk in Hillegersberg. Van Essen; “Daar is op 26 oktober een informatieavond over.”