Nieuws Actueel

Met handelsgeest terug naar Hanze

Wat vroeger in oude Hanzesteden werd verhandeld, is nu retro. Remmelt Smid maakt er slim gebruik van.

Olger Koopman | Foto: Frans Paalman 14 maart 2016

Remmelt smid frans paalman1065

Remmelt Smid weet nog drommels goed hoe het allemaal begon, een slordige zestien jaar geleden: met marsepein uit Lübeck. Inmiddels verkoopt hij 1100 artikelen van 70 leveranciers uit alle windrichtingen in Europa. Alle producten moeten aan Remmelts strenge eisen voldoen: ze komen uit een Hanzestad of oude handelsstad, worden al meer dan honderd jaar in ongewijzigde samenstelling geproduceerd en zijn het trotse bezit van een familiebedrijf.

Proeverij Smid verkoopt de bijzondere producten in zijn Hanze Huizen in Groningen, Amsterdam en Zwolle. Die aan de Sassenstraat bestaat vijf jaar. Daarom is er op drie zaterdagen een proeverij, met een eigenaar van een van de leveranciers. Zaterdag was dat koffiebrander Van Gülpen (sinds 1832) uit het Duitse Emmerich, komende zaterdag draait het om thee van A.C. Perch's Teahandel (sinds 1835) uit Kopenhagen en op 26 maart komt Tricana (sinds 1930) uit Lissabon, een bedrijf dat vis in blik verkoopt.

Vis in blik? Dat klinkt niet echt exclusief of authentiek. "Nee, maar dat is het wel. De vis is van topkwaliteit en het procedé is altijd ongewijzigd gebleven. Alles wordt nog met de hand gedaan. Er is een vrouw daar die 300 blikjes per dag kan verwerken. Heb ik met eigen ogen gezien, zoals ik alle fabrieken persoonlijk heb bezocht. Hier, neem deze Amarelli snoepjes uit Italië. Gemaakt van zoethout. Dat wordt al sinds 1500 gemaakt. Inmiddels staat daar de 26ste generatie aan het roer. Fantastisch toch? Of deze champagne koekjes uit Reims, bestaan ook al 250 jaar. Bedoeld om te dopen in de champagne. Uit Nederland komt Wijsman boter, uit Frankrijk de Papier d'Armenie dat overigens in 70 procent van de huishoudens daar nog wordt gebruikt. Ach, zo kan ik nog uren doorgaan."

Hoe komt u er eigenlijk bij om een winkel in Hanzeproducten te beginnen? "Gek genoeg ben ik begonnen in de bloemen. In die hoedanigheid kwam ik veel in contact met Duitsers en Balten uit voormalige Hanzesteden. Zij spraken daar met trots over en zo ben ik me daar in gaan verdiepen. Ik wilde daar iets mee doen dat nog niemand had gedaan. Gecombineerd met mijn handelsgeest is dit er uitgekomen. Het Hanzeverbond bestond vroeger uit 208 steden, dus dat is een flinke vijver om in te vissen. Maar dat er nog zoveel familiebedrijven bestaan, wist ik ook niet."

Het zijn zeker allemaal bejaarden die bij u kopen, op zoek naar de nostalgie van de oude kruidenierszaak. "In het geheel niet. Het is juist de jonge generatie die er warm voor loopt. Je zou het retro kunnen noemen, maar ook een soort tegenbeweging tegen het massale, tegen de Unilevers van deze wereld. Mensen willen weer echte, authentieke producten. Komt bij dat, omdat er aan het proces nooit iets is veranderd, deze producten geen E-nummers of conserveringsmiddelen bevatten. Dat spreekt een bepaalde groep consumenten aan. Grappig is ook dat de producten altijd de tongen los maken. Bereisde mensen die het product in het thuisland hebben gezien bijvoorbeeld. Het Hanze Huis is meer een cadeauwinkel dan een kruidenierszaak. Bij elk product krijg je een flyer mee over de achtergrond en productiewijze."

Waarom bent u in Zwolle neergestreken? "Zwolle is een Hanzestad met een prachtige uitstraling. De aanwezigheid van de monumentale Sassenpoort trok me uiteindelijk over de streep. "

Komen er nog meer Hanze Huizen in Nederland? "Voorlopig niet. Als er eentje bijkomt zal dat eerder in Noord- Duitsland zijn. Hamburg of Bremen bijvoorbeeld. Het moet wel een beetje exclusief blijven, toch?"