Nieuws Actueel

Met uniek horeca-concept groeit mvo-succesverhaal Brownies & Downies naar 75 vestigingen

Brownies&downieS wil doorgroeien naar 75 vestigingen, vermeldt het persbericht van begin januari. De in 2010 gestarte horecaketen waar bijzondere collega’s (met een verstandelijke beperking) werken, heeft in acht jaar tijd een spectaculaire groei doorgemaakt. Over het succes van de formule en de ambities voor de komende jaren.

Anke Derkse 11 februari 2019

Brownies downies 3

“Het concept + de franchiseondernemer + de locatie vormen voor ons de Gouden Driehoek van Brownies&downieS”, zegt formule manager Philip Christiaans. “In hoeveel jaar en óf we die 75 vestigingen halen is voor ons niet het belangrijkste. Wél dat we ondernemers aan ons binden die ons concept met enthousiasme dragen, daar samen met ons de juiste locaties bij zoeken én mensen met een arbeidsbeperking, onze bijzondere collega’s, de kans geven om zichzelf te ontwikkelen.”

Het personeel

In tijden van grote personeelstekorten is het op zijn minst opmerkelijk dat het deze keten kennelijk wél lukt om uit te breiden. Afgelopen jaar zijn er maar liefst zeven vestigingen bij gekomen. Wat is het geheim? Christiaans: “Wij kiezen onze franchisenemers zorgvuldig uit. Enthousiasme en betrokkenheid zijn daarbij erg belangrijk. Daarnaast is uiteraard vakmanschap een harde eis. We willen namelijk wel overal dezelfde hoge kwaliteit bieden. Kennelijk spreekt veel professionals dit aan, want we krijgen wekelijks aanvragen van mensen die een vestiging willen beginnen. De mensen die bij ons werken hebben niet alleen gastvrijheid hoog in het vaandel staan, maar worden ook heel blij van het elkaar laten groeien. Niet onbelangrijk is het gegeven dat wij van 09:00 tot 17:00 uur onze werktijden hebben. Je zult bij ons niet rijk worden, maar je krijgt wel een enorme rijkdom aan werkgeluk.”

Lees ook: Waarom Greyston Bakery iedereen aanneemt, zonder gesprek, vragen of research

Het succes

Er zijn de laatste jaren, zeker in de grotere steden, talloze horecagelegenheden bij gekomen. Vele houden het niet vol. Brownies&downieS zie je op steeds meer plekken verschijnen. “Wij mikken bewust op locaties in kernwinkelgebieden”, verklaart Christiaans het succes.” Ons grootste aanbod is immers lunches en daarvoor geldt dat mensen hier doorgaans op impuls hun keuze voor maken. Men is in de stad en ‘o ja, er moet ook nog geluncht worden’. Dan moet je dus zichtbaar en goed bereikbaar zijn. Gasten vinden het fijn om bij ons te komen lunchen. De gunfactor speelt hierin een grote rol. Over het algemeen vinden mensen het geweldig om te ervaren hoe enthousiast en gedreven onze bijzondere collega’s met hun passie bezig zijn. Onze gasten worden met een big smile begroet en bediend. Daar wordt iedereen vrolijk van, toch?!”

De begeleiding

Werken met mensen die een arbeidsbeperking hebben, vraagt om goede begeleiding. “Gemiddeld hebben we één begeleider op drie bijzondere collega’s”, licht Christiaans toe. “De meeste medewerkers komen via de plaatselijke zorginstelling. Als wij een nieuwe vestiging openen, hebben we in het begin best moeite om aan personeel te komen. Ouders kijken het liefst toch even de kat uit de boom. ‘Zou dit wel iets zijn voor ons kind?’. Als de koudwatervrees eenmaal is overwonnen, zien ze dat ook hún kind blij wordt van een baan bij ons. Ze groeien er echt enorm van. Het zelfvertrouwen gaat met sprongen vooruit en ze leren in korte tijd geweldig veel. Sommige collega’s ontwikkelen zich zelfs zó goed, dat een reguliere arbeidsplaats bereikbaar wordt. Dat is fantastisch om te zien, alhoewel ik net zo trots ben op mijn collega’s die binnen Brownies&downieS hun werkgeluk vinden.”

Lees ook: IT-bedrijf Atlassian neemt 50 procent meer vrouwen aan na genderneutrale vacatures

De uitbreiding

Zoals gezegd wil het bedrijf groeien naar 75 vestigingen; in Nederland. Er wordt zelfs al voorzichtig over de grens gekeken. Zo is er inmiddels een vestiging in Baarle-Hertog (België) én een wel heel bijzondere in Kaapstad (Z-Afrika). Christiaans hierover: “In België is de zorg totaal anders geregeld dan bij ons. Baarle-Hertog was een mooie gelegenheid om daar kennis mee te maken en ervaring mee op te doen. De Vlamingen staan bekend om hun Bourgondische inborst en we hebben gemerkt dat ze ook zeker openstaan voor ons concept. Uitbreiding bij onze zuiderburen is dus absoluut een optie. We krijgen overigens aanvragen van over de hele wereld, maar we gaan niet zomaar met elk land in zee. Scandinavië heeft een vergelijkbaar zorgstelsel als wij en zou op termijn mogelijkheden kunnen bieden. Maar alles stap voor stap.” En die vestiging in Kaapstad? Die is er gekomen op initiatief van Wendy Vermeulen die er, in tegenstelling tot de andere vestigingen, een foundation van heeft gemaakt. “Prachtig om ook op deze manier van betekenis te kunnen zijn, helemaal in Zuid-Afrika.”

MVO en meer

Als we het onderwerp MVO aansnijden, veert Christiaans op. “Dát is het allerbelangrijkste voor ons! En niet alleen door de manier van werken, maar we kiezen ook onze leveranciers met dat oogmerk. Zo betrekken we onze thee van een bedrijf van iemand die afkomstig is uit Sri Lanka en een stichting heeft die mensen in dat land helpt, en komt de chocola voor onze brownie uiteraard van Tony’s Chocolonely. Elke partner en leverancier maakt, samen met ons, de wereld van morgen een stukje mooier en schoner.”