Nieuws Actueel
Metamorfose maakt Pier weer hip

Het bouwwerk was dan wel het symbool van Scheveningen, maar de Pier was verworden tot een grote bak roest waar de platen vanaf donderden. Vorig jaar ging het roer om, én met succes. Dankzij een metamorfose is het uitsteeksel in de zee op weg om dé internationale hotspot van Den Haag te worden. In het AD vertelt Herman Smit, general manager van de Pier over deze metamorfose.
Vergane glorie, oud en sfeerloos. Dat was tot voor kort het imago van de Pier. Maar wie anno 2016 een bezoekje aan dé icoon van de badplaats brengt, laat dat beeld al snel varen. Bezoekers worden bij aankomst getrakteerd op de geur van vers gerookte worst én wie even verder wandelt, komt terecht in een foodtruckachtige setting met hippe shops en pop-up kunst.
Het contrast met de oude Pier is groot. In oktober 2013 werd het bekende bouwwerk gesloten voor publiek, nadat Pier-exploitant Van der Valk De Scheveningse Pier Vastgoed BV failliet verklaarde. "Het probleem met het negatieve beeld van de Pier zit volgens mij voornamelijk in de laatste paar jaar, vòòrdat hij werd afgesloten", aldus Herman Smit, de nieuwe general manager van de Pier. "Over de gehele lengte van de Pier waren bijna geen kiosken meer en wát er was, sloeg in elk geval niet aan." Ook het onderhoud en daarmee de uitstraling van de Pier liet te wensen over. "Ik ben er niet bij geweest, dus ik weet niet wat er aan onderhoud werd gedaan, maar feit is wel dat wij miljoenen geïnvesteerd hebben om de Pier weer van deze tijd te maken."
BovendekSmit is ervan overtuigd dat het bouwwerk in zijn huidige staat een prachtlocatie is met veel potentie. "Het houten bovendek en wandeldek zijn volledig gerenoveerd; ook de torens zijn aangepakt. Maar toen we 18 juli weer opengingen, hebben we heel nadrukkelijk gezegd: dit is nog maar het begin. Er moet nog veel gebeuren."
Op dit moment domineert er vooral één onderdeel: eten en drinken. "Dat is een van onze hoofdpijlers", onderstreept Smit. "Mensen moeten terechtkomen in een 'foodwalhalla'."
Negen horecaconcepten hebben nu een plek veroverd op de vernieuwde trots van Scheveningen. "We kregen zo'n 70 aanvragen en hebben er uiteindelijk zorgvuldig negen geselecteerd. Het concept moet bij ons passen. We willen geen standaardmaaltijden, maar ons onderscheiden met bijzondere gerechten. Zelfs een frietje op de Pier moet een beleving zijn."
Rough KitchenThe Rough Kitchen, verantwoordelijk voor de overheerlijke rookworstgeur, is een van de restaurants die vanaf de heropening op de Pier gevestigd zijn. "De Pier was de laatste jaren het toonbeeld van treurnis, terwijl het juist zo'n fantastische locatie is, waar je iets geweldigs van kan maken", aldus Jort Althuizen, mede-eigenaar van de eetgelegenheid. "Toen ik de tip kreeg dat de Pier gerenoveerd werd, ben ik direct als een razende gaan bellen om een voet tussen de deur te krijgen." Na een strenge selectie werd ook Jorts concept uitgekozen. "Al onze producten zijn op houtskool gerookt en gegrild. De kwaliteit is hoog en we zijn niet duur; dat geldt voor alles op de Pier. We zijn eigenlijk een beetje het geheim van Scheveningen. Op de Boulevard is een hamburger twee keer zo duur als bij onze collega's van Pickles. Terwijl die op de Pier van veel betere kwaliteit zijn!"
LevenDe Pier Pannenkoeken is een van de weinige ondernemingen die van de oude Pier terugkeerde op de nieuwe Pier. Eigenaar Aad Rog: "Ik ben ontzettend blij met de nieuwe ondernemers. Er is weer leven in de tent en iedereen trekt zich aan elkaar op. Ook de aanloop van bezoekers is veel groter."
Maar de Pier moet meer worden dan eten alleen. Smit: "We willen een mooie combinatie bieden van food & fun; winkelen wordt dus ook heel belangrijk. Het moeten shops zijn die nét iets anders te bieden hebben. Foodwear dat led-schoenen verkoopt is, daar een goed voorbeeld van. Daarnaast willen we gaan werken met seizoensgebonden pop-up stores. Nu hebben we bijvoorbeeld een store met bijzondere sjaals, maar in de zomer zal dat weer iets heel anders zijn."
Ook krijgt kunst en cultuur een prominente plaats op de Pier. "Dit zit hem vooral in de programmering; van een jazzweekend tot een dj, maar we gaan ook samenwerken met festival Classique. Verder kijken we of de Comedyclub dinnershows kan geven in het vernieuwde Pier Zuid restaurant."
De manager wil duidelijk een zo groot mogelijk publiek trekken. "De Pier is niet alleen bedoeld voor jongeren of gezinnen, maar juist voor iedereen. Mensen moeten iets hebben van: laten we afspreken op de Pier; daar is altijd iets leuks te doen."
KunstenaarVoor de wat oudere doelgroep hangt er elke maand het werk van een andere kunstenaar. "En we zijn met verschillende musea in gesprek om meer samenwerking te realiseren."
Tot slot wil de manager van de Pier het onderdeel educatie een plek geven. "We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden met bijvoorbeeld een instituut zoals de ESA."
De bouw van wat dé trekpleister van de Pier moet worden, begint pas in het voorjaar. "Op een van de eilanden komt een 'London-Eyeachtig' reuzenrad van 43 meter doorsnee met afgesloten cabines. Op het hoogste punt zit je dan 58 meter boven zee. In de cabines willen we complete diners gaan serveren. Dit zal vooral in de winter een enorme impuls geven. Dáár zit voor ons de uitdaging. In de zomer komen mensen toch wel naar Scheveningen."
1 miljoenToch was het bezoekersaantal - zonder het reuzenrad - de afgelopen vijf maanden al hoog. Maar liefst 1 miljoen mensen, terwijl dat er voorheen anderhalf miljoen per jaar waren.
Herman Smit: "Of de Pier een succes is, moet eind dit jaar blijken. Wat er onderaan de streep overblijft, dát telt. We zien nu wel al dat we van de grote aantallen bezoekers er veel weten te verleiden om te blijven en te consumeren. Maar het belangrijkste, waardoor ik zeker weet dat het een succes wordt, is dat we hier met allemaal ondernemers zitten die heilig in de Pier geloven."
Foodwear