Nieuws Actueel

Middeleeuwse sferen in de Biesbosch

In de Biesbosch vindt op 28 en 29 mei het Keltfest plaats. Het event brengt je even terug naar de middeleeuwen. Mannen in kilt, vrouwen gehuld in Keltische of victoriaanse kleding. Je komt het allemaal tegen.

Conny Taheij | Foto: Piroschka van de Wouw 26 mei 2016

Joosten Lana3 Teamwork Dordrecht2105

In de verte klinkt het geluid van tegen elkaar kletsend metaal van de zwaardvechters als de folkmuziek een moment stilvalt. In de ‘arena’ gaat een groep ‘Kelten’ elkaar te lijf en uit de pubtent dwarrelen de ingetogen klanken van singersongwriters. Voor de negende keer kun je je tijdens het Keltfest in Dordrecht onderdompelen in het verleden.Sfeerevenementen "Wij organiseren sfeerevenementen", zegt Mark van der Stelt van Vana Events uit het Groningse Siddeburen. "We willen een sfeer neerzetten waardoor mensen even uit hun eigen wereld kunnen stappen." De Groninger was ooit zelf fervent bezoeker van fantasiefestivals in heel Europa en vond dat het in Nederland aan een goed georganiseerd festival ontbrak. "Als je op een Keltisch festival een witte frietwagen of een suikerspinkar van de kermis plaatst, creëer je niet de omgeving waar de liefhebbers voor komen. Wij hebben twaalf jaar geleden het CastleFest opgezet. Dat is met 36.000 bezoekers nog steeds ons grootste festival."HobbyWat begon als hobby groeide uit tot Vana Events dat in Nederland jaarlijks elf grote evenementen neerzet en waar tien mensen werken, zowel in loondienst als zelfstandig. Ze houden zich bezig met het regelen van locaties, standhouders, vergunningen, ontwerp van reclameuitingen, promotie en social media. Negen jaar geleden nam het bureau het Schotlandfestival over dat plaatsvond in de Dordtse Biesbosch en doopte het om tot het Keltfest.Warm bad "Qua sfeer paste het bij ons CastleFest. Dordrecht is een goede locatie. De gemeente is gericht op dynamiek en wil een gastheer zijn voor publieksevenementen. Dat werkt heel fijn. Ook onze contactpersoon bij het parkschap Nationaal Park De Biesbosch werkt aan alle kanten mee. Het voelt als een warm bad." Mark looft de locatie: het grote grasveld omringd door ruisende bomen. Daar staan volgend weekend drie podia, Bourgondische keukens, stoffen tenten en kraampjes met ‘middeleeuwse’ snuisterijen en lekkernijen, re-enactment (het naspelen van historische gebeurtenissen door deelnemers in historisch kostuum, red.) kampementen waarin 150 vrijwilligers de geschiedenis laten herbeleven. Er zijn ook activiteiten, zoals dansen, vuurspringen, boogschieten, workshops met thema’s als ritme van het leven, luisteren naar verhalenvertellers of een echte roofvogel van dichtbij bekijken.Relaxed"Ik kom graag op het Keltfest. Vooral door de doelstelling en het publiek dat erop afkomt. Het is open-minded, rustig en relaxed. Een fijn samenzijn", vertelt Martin Doderer van Birdlive uit Zaandam. "Met mijn vogels geef ik geen shows, het is puur educatie. Gewoonlijk werk ik met mijn vogels met mensen met een beperking en op scholen. Voor mij betekenen deze twee dagen even weg zijn uit de hectiek. Hier heb je een hele andere sfeer: een happy feeling in een Asterix en Obelix-dorp." Hoge eisenOrganisator Mark van der Stelt: "Wij stellen hoge eisen aan onze evenementen. Groei van het aantal standhouders en bezoekers is voor ons niet het belangrijkste. Kwaliteit gaat altijd voor. Dat heeft een positieve uitwerking gehad in de crisistijd, want in tegenstelling tot andere festivals zijn wij er nog steeds. We bereiken ook de echte liefhebbers. Dat is fijn publiek, want het komt altijd terug waardoor je als organisatie minder risico loopt." Als er meer bezoekers komen, wil Vana Events meer voor hen doen. Voor alle mensen willen ze een beleving creëren. "Daarvoor moet je meer dan één zintuig zien te prikkelen: reuk, smaak, alles wat je ziet en hoort. Met die blik kijken wij naar de inrichting van het festivalterrein. Wat zie je bij de ingang, wat hoor en ruik je als je het grasveld op komt lopen of als je midden op het terrein staat? De beleving van de bezoekers gaat voor het aantal stands."InternationaalDoor die houding weet het Keltfest jaarlijks 11.000 mensen te trekken uit binnen- en buitenland, waaronder Belgi ë en Duitsland. Enkele standhouders komen ook uit het buitenland. "Als je een goede naam opbouwt, willen ze graag op jouw festival staan." Zo bakt een Berlijnse bakker in een ‘middeleeuwse bakkerszaak’ brood en pizza’s in een houtgestookte oven en maakt een veganistische cateraar, volgens Mark, de lekkerste gerechten. En een Duitse ondernemer verkoopt Schotse ales en cider. Verder betreedt huisband Rapalje beide dagen het podium. David Myles: "We verheugen ons erop. Het is een van de eerste buitenfestivals van het seizoen." Ook vaste cateraar Joost van der Horst van Medieval Catering kijkt uit naar het Keltfest. "Het publiek is heel gezellig. Echt een festival voor het gezin: van kleine Keltjes tot opa’s van zeventig."VeiligheidWat Mark de afgelopen jaren heeft zien veranderen, is de strengere eisen die de gemeente stelt aan veiligheid. "Toezicht en beveiliging liggen nu onder een vergrootglas. Wij maken zelf verkeers-, veiligheids- en evacuatieplannen en een risico-inventarisatie. We huren beveiligers in en hebben daarnaast vrijwilligers die met portofoons over het terrein lopen, als een gastheer de boel in de gaten houden en zo nodig bezoekers aanspreken. Tot nu toe gaat dat elk jaar goed." Voor de organisator betekenen zijn werkzaamheden voor Vana Events wel het einde van zijn grafisch bedrijf. "Dat is uiteindelijk, mede door de crisis, failliet gegaan. Maar de vaardigheden en kennis van mijn vorige vak benut ik nog steeds voor onze eigen uitingen. En van failliet gaan leer je ook veel. Ik vind het ondernemerschap nog steeds heerlijk."Foto: Piroschka van de WousDe cateraar - Joost van der HorstFriet, pannenkoeken, schepijs en bier, maar dan in een middeleeuws jasje. Voor Medieval Catering is dat een piece of cake en daarom past deze catering uitstekend op het Keltfest. "Wij hebben eerst de logistiek verzorgd voor de organisatie, maar ze zochten nog een cateraar die in het concept past", vertelt Joost van der Horst. Op het Keltfest verzorgen ze met vijftig man personeel de catering. "We serveren grofgesneden friet in schil, hamburgers op bruin rustiek brood en kippenpoten die je met elkaar kunt delen. En natuurlijk bier in een kroes. We werken hard aan de uitstraling."Foto: Mertens AVRDe technicus - Chris MertensGeluidstechniek voor folkmuziek verzorgen, vraagt specialistische kennis, weet Chris Mertens van Mertens AVR uit Groningen. De ondernemer verzorgt audio- en lichttechniek voor grote festivals, evenementen en theatertours. "Maar op het Keltfest heb je het niet over het ondersteunen van een gewone band. Vaak wordt er wereldmuziek gebracht en om instrumenten als een doedelzak en een hurdy-gurdy goed te versterken, moet de geluidstechnicus weten wat hij doet." Chris levert alles wat de bands nodig hebben aan techniek, zo nodig zelfs instrumenten voor de buitenlandse bands.Foto: Rink Hof

De standhouder - Magén Klomp van Fairbow"Een festival als het Keltfest is heel gezellig, maar ook zwaar", zegt Magén Klomp van Fairbow uit Amsterdam. "Op donderdag laden we de vrachtwagen in, op vrijdag bouwen we op. Zaterdag en zondag komt het publiek. Drie nachten leven we heel basic in een middeleeuwse tent. De saamhorigheid met de andere ondernemers, medewerkers en vrijwilligers is daardoor groot; alsof we een grote familie zijn. Wij hebben een van de grootste stands met handbogen en buitenlevenproducten. We zijn met een crew van vijftien man. Op een baan kan iedereen – vooral papa’s vinden dat erg leuk – het boogschieten uitproberen. We geven ook demonstraties."