Nieuws Actueel

mijnTafel: geld verdienen vanuit je luie stoel

Martijn Rip | Foto: Martin Sharrott 20 januari 2016

Mijntafel janneke vorenkamp alphen

Een tafel huren om je eigen creaties, de spullen van zolder of van je webshop te verkopen: een simpel concept dat nu ook is doorgedrongen tot het Groene Hart. De winkel mijnTafel opent op 30 januari de deuren. Dat schrijft het AD.

In het pand aan de Raadhuisstraat wordt hard gewerkt aan de inrichting van de winkel. Als mijnTafel open gaat, dan moet hier 150 tafels staan. "Mensen kunnen hier alles verkopen, zolang het maar op de tafel past", zegt initiatiefnemer Janneke Vorenkamp.LabelMijnTafel werkt als volgt: alle uitgestalde spullen worden voorzien van een label met een barcode. Klanten gaan met een artikel naar keuze langs de kassa, waar duidelijk wordt van wie het product is. Eens per week wordt er uitgekeerd.

Volgens initiatiefnemer Janneke Vorenkamp zullen zowel particulieren als ondernemers haar winkel weten te vinden. "Mensen met een webshop bijvoorbeeld. Of mensen die zelf dingen van hout maken."

Luie stoelVorenkamp kwam op het idee toen ze een winkel van mijnTafel in Sneek zag. "Dat concept heeft mij sindsdien niet meer losgelaten. Ik heb altijd al een winkel willen hebben. Ik zat eerst thuis vanwege de kinderen, maar nu is het zover. Dit wordt de 13de winkel van mijnTafel in Nederland. Tot nu toe zaten de winkels vooral in het noorden en oosten van het land, dit is de eerst vestiging in het westen. Hier zat nog helemaal niks."

Maar waarom zouden mensen straks een tafeltje willen huren? "Omdat dit veel makkelijker is dan bijvoorbeeld Marktplaats. Je kunt veel spullen kwijt op de tafels en je gaat gewoon weer naar huis om in je luie stoel te zitten. Omdat er veel aanloop is, gaat de verkoop ook sneller." De opbrengst van de verkochte spullen gaat geheel naar de huurder van de tafel. "Eenmaal per week maken we de opbrengst van wat is verkocht over."

Als er spullen zijn verkocht kan de huurder de tafel ook bijvullen. "En als hij of zij de huur opzegt, kan hij de spullen aan de winkel doneren of in de goede doelenkast plaatsen. Elk half jaar steunen we namelijk een ander goed doel. Nu is dat de Stichting Ambulancewens.

Schaaltjes en beeldjesToen Emmelien Schouten hoorde over de opening van mijnTafel in Alphen besloot ze gelijk een tafel te huren. "Ik heb best veel spullen die voor zoiets gebruikt kunnen worden en ik vind het leuk om er toch nog wat aan te verdienen."

Voorlopig heeft ze voor drie weken een tafel gehuurd. "Als ik niet alles heb verkocht, kan ik het ook zo weer weghalen en later weer een tafel huren." Ze zet vooral items voor in de huiskamer neer. "Ik heb een kerstboompje met lichtjes gekregen. Daar hou ik niet zo van. Daarnaast heb ik nog kinderspeelgoed, glazen schaaltjes en beeldjes. Ook leg ik wat boeken neer."

AdvertentiesSpullen te koop aanbieden op Marktplaats vindt Schouten maar niets. "Daar heb ik een gruwelijke hekel aan. Je moet eerst 10 pagina's vol advertenties doorspitten voordat je komt bij wat je zoekt. En dan is er nog het gevaar dat je niet betaald krijgt. Je ziet wel foto's, maar je ziet niet hoe de spullen er in werkelijkheid uit zien."

Allemaal zaken die bij mijnTafel niet spelen. "Hier heb ik wel vertrouwen in", zegt Schouten. "En ik hoef er ook niet veel voor te doen."